VOLONTERI POMAŽU I NA PLUS 35 : Najstarijim građanima sa Starog grada asistira sto mladih ljudi

A. VOJINOVIĆ

04. 07. 2022. u 16:30

STAROGRADSKI volonteri na usluzi najstarijim građanima su više od godine.

ВОЛОНТЕРИ ПОМАЖУ И НА ПЛУС 35 : Најстаријим грађанима са Старог града асистира сто младих људи

Foto: GO Stari grad

 A ovih dana kada je "zvezda" poprilično upekla i okovala prestonicu tropskim temperaturama, seniorima sa centralne gradske opštine odlazak do prodavnice ili apoteke postao je pravi izazov. Zato za volontere iz Starog grada nema stajanja ni u vrelim danima, koji preko cele godine sa zadovoljstvom pomažu penzionerima i umesto njih odu do marketa, pošte ili doma zdravlja.

Kako za "Novosti" podseća Nevena Živić, sekretar Crvenog krsta Stari grad, volonterski servis otvoren je u martu 2021. godine, a trenutno je aktivno više od 100 volontera koji realizuju različite aktivnosti na opštini Stari grad, pored pružanja pomoći najstarijim sugrađanima.

- Od početka godine oko 15 starijih građana je tražilo pomoć volonterskog servisa, a naše ekipe su do sada 52 puta izlazile na teren - kaže Nevena Živić. - Naši volonteri mogu da idu u nabavke umesto starijih sugrađana, do apoteke po lekove, do doma zdravlja po upute lekara ili pošte kako bi platili račune umesto njih. Penzioneri najčešće traže da im naši volonteri odu u market po namirnice ili do apoteke.

NAJAVA DAN, DVA RANIJE

SVI stariji sugrađani kojima je potrebna pomoć mogu kontaktirati volonterski servis na broj 0800/077775 i izaberu opciju 4.

- Kako se ko prijavi, mi im uzmemo podatke i kontaktiramo ih dan ili dva ranije da im najavimo ime i prezime volontera i kada mogu da ga očekuju - objašnjava Nevena Živić. - Volonter sa sobom nosi radni nalog gde se upisuju sve neophodne informacije i gde se potpisuje i osoba koja je tražila naše usluge, pre i nakon nabavke.

Od osnivanja volonterskog servisa u opštini Stari grad je i Ljuba Zurovac (28), diplomirani psiholog. Kako nam je ispričala, volontiranjem se bavi još od osnovne škole, a u Crvenom krstu u centralnoj prestoničkoj opštini je od 2019. godine i radi sa mladima.

- U našem servisu imamo mnogo osnovaca, srednjoškolaca i studenata - priča za naš list Ljuba Zurovac. - Mladi su zainteresovani za volontiranje. Imaju priliku da kvalitetno provode slobodne vreme, nekome pomogu, ali i upoznaju nove ljude.

Prema rečima naše sagovornice, volonteri prema nekom ustaljenom principu u nabavke idu petkom, ali ukoliko ih stariji pozovu za neke hitne slučajeve drugim danima, obavezno se odazovu:

AKTIVNI I TOKOM PANDEMIJE

TOKOM trajanja pandemije virusa korona, naročito za vreme vanrednog stanja, volonteri su bili dragocena pomoć za najstarije koji nisu smeli da izlaze.

- Za vreme epidemije radili smo sve vreme, a na terenu su bili angažovani punoletni i iskusniji volonteri - priseća se Ljuba za naš list. - Išli smo sa njima i noću kada su jedino smeli da izlaze do prodavnice, kao i po ostale stvari koje su im bile neophodne.

- Od opštine Stari grad naši volonteri dobili su električne bicikle i rančeve koji im olakšavaju kretanje i kupovinu. Osim stalnih, imamo i seniore koji nam se povremeno javljaju, i to najčešće kada im je potrebna neka veća nabavka. Oni koji imaju kućne ljubimce zamole nas i da im kupimo hranu za psa ili mačku. Svi su zadovoljni, nismo imali nikakvih zamerki do sada, što nam je mnogo drago. Volonteri se smenjuju svake nedelje tako da se stariji upoznaju sa dosta novih ljudi.

Osim mladih koji su najbrojniji, u servisu Starog grada volontiraju i stariji.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)