MENJAJU KOTLOVE O TROŠKU OPŠTINE: GO Zvezdara sufinansira projekte kojima se smanjuje zagađenje vazduha

A. Vojinović

16. 06. 2022. u 20:56

STANOVNICI opštine Zvezdara moći će o trošku opštine da ložišta sa fosilnim energentima zamene ekološkim - na pelet i prirodni gas.

МЕЊАЈУ КОТЛОВЕ О ТРОШКУ ОПШТИНЕ: ГО Звездара суфинансира пројекте којима се смањује загађење ваздуха

Foto: Beoinfo

Ova lokalna samouprava raspisala je javni konkurs za sufinansiranje projekata smanjenja zagađenja vazduha poreklom iz individualnih izvora. Na konkurs mogu da se prijave sve stambene zajednice sa Zvezdare, dok će opština finansirati maksimum 70 odsto radova, odnosno, najviše pet miliona dinara sa PDV-om. Zainteresovani prijave treba da pošalju najkasnije do subote, 25. juna.

Kako se navodi u dokumentaciji, cilj ovog projekta je da se smanji zagađenje vazduha koje potiče iz individualnih ložišta, odnosno, onih stambenih zajednica koje se greju na drvo, ugalj ili mazut, na teritoriji opštine Zvezdara.

MODERNIZACIJA

REALIZACIJOM ovog projekta iz Gradske opštine Zvezdara ističu i da je cilj da se ovim putem sistemi grejanja modernizuju uvođenjem ekoloških standarda u zgrade na njihovoj teritoriji. Takođe, i da utiču na jačanje svesti građana o klimatskim promenama i značaju smanjenja zagađenja vazduha i zaštite životne sredine.

- Zamenom kotlova koji koriste fosilne energente ekološki prihvatljivijim energentima na pelet i prirodni gas koji ispunjavaju ekološke standarde doprineće se smanjenju zagađenja vazduha i degradaciji životne sredine - ističe se u konkursu.

Za bespovratno sufinansiranje radova na zameni kotlova mogu da se prijave stambene zajednice sa Zvezdare koje, između ostalog, moraju da ispune i ove uslove: objekat mora da ima građevinsku i upotrebnu dozvolu, da se nalazi u okvirima gradskog građevinskog zemljišta, kao i da je urađen projekat zamene kotlova instalisane snage minimum 250 kilovata.

- Gradska opština Zvezdara zaključiće ugovore s izabranim stambenim zajednicama koje će biti dužne da u roku od 15 dana, od dana kada potpišu ugovor, uplate svoj deo učešća u sufinansiranju projekta budžetu opštine Zvezdara. A opština će izabranoj firmi prebaciti sredstva nakon završetka realizacije projekta.

Podnosioci prijava imaju pravo da podnesu prigovor posle objavljivanja preliminarne rang-liste stambenih zajednica, i to u roku od sedam dana. Pečat na konačnu rang-listu staviće Veće opštine Zvezdara, na osnovu čega se kasnije zaključuju ugovori sa stambenim zajednicama.

BONUS VIDEO - SRPSKA TRUBA SA FRANCUSKIM ŠARMOM: Bend "Ci Slav" proslavio našu muziku u Zapadnoj Evropi

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati