ISPUNJEN DUG PREMA MATIJI BANU: Monument književniku, diplomati, političaru juče otkriven na platou ispred zgrade Opštine Čukarica (FOTO)

Š. Marović

13. 05. 2022. u 08:45

POSLE toliko godina, u ovom svečanom danu, ispunjen je dug prema Matiji Banu, jer je ovaj spomenik uzdar za sve što nam je ostavio, na ponos cele Čukarice.

ИСПУЊЕН  ДУГ ПРЕМА МАТИЈИ БАНУ: Монумент књижевнику, дипломати, политичару  јуче откривен на платоу испред зграде Општине Чукарица (ФОТО)

Foto Z. Jovanović

Ovako je juče, akademik SANU, istoričar umetnosti i vrsni poznavalac dubrovačke književnosti Zlata Bojović, na otkrivanju monumenta ispred zgrade Opštine Čukarica, okončala besedu o književniku, diplomati, političaru Matiji Banu.

Statua izlivena u bronzi visine 2,25 metara, delo vajara Ranka Đankovića, ubuduće će krasiti plato na Banovom brdu, koje je po Matiji i ponelo ime.

Podsećajući da je posle odlaska iz Dubrovnika i boravka u Carigradu, u prestonicu došao sa svega 26 godina i tu ostao ceo svoj vek, akademik Zlata Bojović je navela:

- Matija Ban je odmah našao svoje mesto u kulturnom, javnom i političkom životu Srbije.

- Bio je blizak dvoru, održavao je i veze sa rodnim mestom, išao na poludiplomatske misije u Zagreb, Zadar, na Cetinje u posetu Njegošu, kasnije knezu Danilu, u Carigrad.

Smirio se tek kao šef tada moderne institucije Presbiroa 1861. godine, gde je kao publicista proveo skoro dve decenije, do penzionisanja 1878. godine. Poživeće potom još četvrt veka, udaljen od političke i društvene bure svoga vremena, uglavnom na imanju izvan grada.

Foto Z. Jovanović

Kuće u kojima je živeo Matija Ban s vremenom su srušene i danas se sa sigurnošću ne zna gde su bile, a neposredni potomci su nestali.

- Uprkos tome, on nikada nije otišao sa svog Banovca - kaže Bojovićeva.

- Njegovi vidljivi i nevidljivi tragovi ostali su tokom 120 godina posle njegove smrti, u generacijama se spominju i sreću na svakom koraku. Svi oni su doveli do današnjeg dana.

Ideja o podizanju spomenika velikom srpskom književniku javila se pre osam godina, kada je Zlata Bojović dobila nagradu Grada Beograda za knjigu "Istorija dubrovačke književnosti".

Ranko Đanković, Foto Arhiva

- Da nije bilo te knjige i te rasprave, mnogi znameniti Srbi iz Dubrovnika ne bi dobili ulice - istakao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je sa predsednikom opštine Čukarica Srđanom Kolarićem otkrio spomenik.

- Ulice su dobili Medo Pucić, Antun Fabris, Luka Zore, Ivan Stojanović, Nikša Gradi...

Spomenik Matiji Banu je "zakasnio" možda i čitav vek, ali nikada nije kasno da se setimo važnih ljudi i svih koji su uradili nešto dobro za našu zemlju i grad. Nama je pripala čast da budemo generacija koja je zahvalila Banu za sve što je uradio za naš narod.

Zlata Bojović, Foto Z. Jovanović

IZRADA PRE ŠEST MESECI

KAKO je za "Novosti" istakao vajar Ranko Đanković, brzo je uspostavljen kontakt sa Gradom, urađena je skica, a pre šest meseci počela je izrada spomenika. Statuu je u saradnji sa Đankovićem radio i vajar Ivan Marković. Izradu spomenika finansirali su zajedničkim sredstvima Grad Beograd i Opština Čukarica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

KRUG OKO SLONARE TRČI 150 MALIŠANA: U zoološkom vrtu na Kalemegdanu u subotu još jedan dečji maraton