SVETLO U SKLADU SA DUŽINOM NOĆI: Javno osvetljenje radi od 20.00 do 5.00, a od 22. maja treba da bude četvrt sata kraće

A. Z. K.

12. 05. 2022. u 10:15

ULIČNE svetiljke u prestonici počinju da svetle u 20.00 časova, a gase se u 5.00. Od 22. maja paliće se 15 minuta kasnije i gasiti u 4.45.

СВЕТЛО У СКЛАДУ СА ДУЖИНОМ НОЋИ: Јавно осветљење ради од 20.00 до 5.00,  а од 22.  маја треба да буде четврт сата краће

Paljenje rasvete je sinhronizovano, Foto Beoinfo

Uključenje i isključenje instalacija javnog osvetljenja regulisano je kalendarom rada, koji je sastavni deo Odluke o javnoj rasveti. Ovaj plan usvaja Skupština grada.

Ponekad su sugrađani zbunjeni zbog kasnog paljenja i gašenja sijalica na ulicama.

Međutim, plan po kojem funkcioniše sistem javne rasvete sinhronizovan je sa promenom dužine obdanice tokom cele godine.

- Satnica paljenja i gašenja svetiljki se menja na svakih deset dana u toku svakog meseca i prati promenu trajanja noći - rekli su za "Novosti" u JKP "Javno osvetljenje".

- Ponekad može da se desi da rad instalacija bude regulisan mimo kalendara. Kada se dogode ovakvi pojedinačni slučajevi, šaljemo nalog za promenu rada nadležnom Sekretarijatu za energetiku i preduzeću za distribuciju električne energije.

Tokom godine bandere rade oko 4.228 sati. U decembru su prestoničke sijalice najduže uključene 475 sati, najmanje sati rade tokom juna - 230.

Prema kalendaru po kome radi javno osvetljenje u januaru, novembru i decembru, svetiljke se pale oko 16.00 časova, a gase oko 7.00. Tokom juna i početkom jula nadležni ih pale tek oko 21.00, a gase oko 4.00.

U prestonici ima 200.000 svetiljki. Kvarovi nisu retkost, a uzroci su različiti.

Spoljašnji faktori i starost opreme, samo su neki od problema na koje ekipe ne mogu da utiču preventivno, ali budu razlog kvara na mreži.

REKLAMACIJE

IAKO se rasveta pali po kalendaru, često se dešava da sijalice ostanu uključene tokom dana ili se ne upale tokom noći. Kako su "Novosti" pisale o ovom problemu u martu, tada je na adresu JKP "Javno osvetljenje" od početka godine stiglo 3.900 reklamacija. Tokom prošle godine stiglo je čak 27.000 pritužbi građana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna