"MACE" ĆE LETETI I NAREDNIH NEDELJA: Zaštitni omotač ploda ženskih topola okupirao delove prestonice

J. D.

04. 05. 2022. u 06:47

BELE pahulje, odnosno "mace" zaštitni omotač ploda ženskih topola, koje ovih dana padaju okupiraće prestonicu sve do kraja maja. Iako uleću u nos, oči i usta grebuckaju grlo i iritiraju na kašljucanje, ne izazivaju hemijske reakcije u organizmu i nisu alergeni.

МАЦЕ ЋЕ ЛЕТЕТИ И НАРЕДНИХ НЕДЕЉА: Заштитни омотач плода женских топола окупирао делове престонице

Foto A. D:

Problem nastaje kada se za njih "zakači" polen drugih biljaka poput javora, breze, vrbe, graba ili hrasta koji su sada aktuelni ili lipe koja ubrzo kreće da cveta.

- Tačno je da "mace" iritiraju sluzokožu nosa, ali ne dolazi do hemijske reakcije u nosu niti u bronhijama, tako da se može reći da za razliku od polena topola, one nisu alergen - objašnjavaju nadležni iz Agencije za zaštitu životne sredine. - Najnovija istraživanja pokazuju da za "mace" može da se zakači polen drugih biljaka i tako dodatno pospeši reakcije kod alergičnih osoba, a osim toga čim je malo hladnije vreme ljudi lože pa se i za mace vezuju i zagađujuće PM čestice.

Osim desetak vrsta drveća čiji je polen sada prisutan u vazduhu, uskoro kreće i cvetanje trava, a u njih se ubrajaju i suncokret, žito i popino prase.

- Zbog toga je sada pravi trenutak da osobe koje znaju da su alergične na trave počnu sa terapijom, kako bi spremno dočekale polen ovih vrsta - ističu alergolozi. - Ali i kako bi izbegli sve neželjene reakcije koje poleni sa sobom nose.

Osim polena, napadaće nas "mace" koje doleću sa starih drvoreda poznatih po topolama koje su masovno sađene pre 60 godina. Tada su okarakterisane kao nova brzorastuća vrsta, idealni zaštitni pojasevi uz reke kako bi čuvale obalu ali i uz saobraćajnice kao izolator od buke i prašine. Najviše ih ima pored Save i Dunava, na Dorćolu do Pančevačkog mosta, uz Dunavski kej. Ipak, kasnijom analizom je utvrđeno da cvetanje topola izaziva alergijske reakcije zbog čega je obustavljena sadnja poslednjih 20 godina. Danas su mlađe sadnice uglavnom samonikle vrste. Ipak bez obzira na to što ih nema u gradskim drvoredima mnogo jači vetrovi mogu "mace" da donesu čak iz Vojvodine ili drugih krajeva naše zemlje.

PREPORUKE ZA NAJOSETLjIVIJE

TOPLI dani idealni su za širenje polena, a naročito ako je osim više temperature suvo i vetrovito vreme. Preporuka za osetljivi deo populacije je da ne suše veš na otvorenom, jer se polen lepi za mokar veš. Takođe, da izbegavaju šetnju u prepodnevnim časovima, već da to odlože za veče ili posle kiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK