OVE GODINE 11 NOVIH VRTIĆA: Prve nedelje konkursa 9.660 elektronskih prijava za upis u obdaništa

B. Borisavljević

19. 04. 2022. u 07:52

U PRVIH nedelju dana od početka konkursa za upis dece u državne predškolske ustanove u Beogradu, stiglo je 9.660 zahteva.

ОВЕ ГОДИНЕ 11 НОВИХ ВРТИЋА: Прве недеље конкурса 9.660 електронских пријава за упис у обданишта

Foto P. Milošević

Mesta ima za 13.955 mališana, od kojih je 5.917 u jaslama, 2.739 u vrtićima, 696 u pripremnom predškolskom programu od osam sati, 4.570 u četvorsatnom PPP i 33 za najmlađe u razvojnim grupama. Onlajn prijavljivanje preko protala e-uprave traje do 13 maja.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, interesovanje je uvek najveće na početku i pri kraju konkursa. Ipak, tačan broj realnih zahteva znaće se tek po okončanju postupka. Prošlogodišnja statistika je "evidentirala" oko 24.000 ukupno primljenih zahteva, ali je stvarni broj bio oko 19.000. Krajnji cilj gradskih vlasti - ukadanje lista čekanja, trebalo bi od sepembra da bude ostvaren.

- Otkad se konkuriše isključivo elektronski, imamo mnogo duplih zahteva, a tačan broj znaćemo po okončanju konkursa kada sistem izbaci sve ponovljene zahteve - kaže Gak.

- Skoro dve trećine molbi uglavnom se odnosi na pet predškolskih ustanova - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Predškolske ustanove, koje imaju prostorne i kadrovske mogućnsoti, imaju pravo da traže proširenje kapaciteta do 20 odsto i oni to i čine.

Tokom ove godine, prestonica će dobiti 11 novih obdaništa koje gradi direkcija za gradsko građevinsko zemljište. Neka od njih su završena ili je u toku tehnički prijem, a planirano je i da počne izgradnja šest novih. Već posle Vaskrsa, mališani će se useliti u novi vrtić "Filmić" u naselju Filmski grad. Nova obdaništa će "nići" i u naseljima Bežanijska kosa, na Novom Beogradu, u Mirijevu, Braće Jerković, Sremčici, Obrenovcu.

Najviše mesta ima u najvećoj predškolskoj ustanovi "11. april" na Novom Beogradu - 1.533, od kojih je 828 za bebe, sledi PU "Čukarica" sa 1.499 (627 u jaslama), PU "Boško Buha" na Paliuli - 1.444 (632). Više od hiljdu dece biće upisano i u Zemunu, na Zvezdari, Voždovcu.

Grad nastavlja da subvencioniše boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama, uz odbijencu da nije bilo mesta u državnom vrtiću. Ekonomska cena boravka mališana ostaje - 28.085 dinara. Roditelji će plaćati 5.617 dinara, dok ostatak do pune cene dotira Grad.

LISTE OBJAVLjUJU 6. JUNA

PELIMINARNE liste upisane dece biće objavljene 6. juna, nakon čega će uslediti rok za žalbe - do 15. juna. Upisne komisije razmatraju žalbe roditelja do 24. juna, kada će biti poznate konačne liste upisanih mališana.

Većina dece koja bude upisana, u obdanište će krenuti u septembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista