DO METROA PUNOM PAROM: Vesić na velikom gradilištu, na Makiškom Polju u Beogradu

B. Borisavljević

10. 04. 2022. u 07:15

IZGRADNjA depoa beogradskog metroa počeće u narednih nekoliko meseci, a radovi na nasipanju terena na Makiškom polju teku punom parom.

ДО МЕТРОА ПУНОМ ПАРОМ: Весић на великом градилишту, на Макишком Пољу у Београду

Foto Tanjug

Izjavio je ovo juče Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, istakavši, tokom obilaska gradilišta, da se završava idejni projekat za saobraćajnice koje će se raditi na ovoj lokaciji.

Vesić je najavio da će, u narednih nekoliko godina, šinski saobraćaj dominirati u prestonici.

- Ono što mogu da obećam građanima i građankama Beograda, to je da će do 2028. godine imati završenu prvu linija metroa, a do 2030. godine i drugu - rekao je Vesić.

- Na trasi od 42 kilometra će biti 44 stanice. U planu je i izgradnja 42 kilometra tramvajskih šina, koje će biti produžene od Požeške ulice prema Ceraku. Tramvaj će ići i od Jurija Gagarina ka Bežanijskoj kosi i od Bogoslovije prema Adi Huji.

Prema Vesićevim rečima, trebalo bi da se izgradi i BG voz prema Lazarevcu, Barajevu, Mladenovcu, Sopotu, kao i pruge prema Surčinu i Obrenovcu.

Posle pola veka mnogobrojnih obećanja da će glavni grad dobiti metro, konačno su, u novembru prošle godine, na Makiškom polju počeli radovi na nasipanju i pripremi terena na prostoru gde će biti izgrađen depo budućeg metroa. Radovi se izvode na površini od 72 hektara na području između Obrenovačkog puta, odnosno Savske magistrale, Ulice Bore Stankovića i postojeće ranžirne stanice, u dužini od 2.242 metra i širine od 150 do 400 metara, a biće nasuto 480.000 kubnih metara kamena.

"KRTICE"

MAŠINE koje će bušiti tunele za metro, takozvane "krtice", stići će 2023. godine i kopaće na prosečnoj dubini od oko 45 metara, a negde i većoj od 60 metara. Kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa biće duga 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, dok će druga ići od Bežanije do Mirijeva, dužine 21 kilometar sa 23 stanice. Ukrštaće se na Savskom trgu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju