SPLAVOVI PLUTAJU BEZ KONTROLE: Usvojeni propisi o plutajućim objektima, ali nije mnogo urađeno

A. V. V.

05. 04. 2022. u 10:31

FOTOGRAFIJE splava "River" kako pluta na sredini reke minulog vikenda iznenadile su Beograđane, ali i otvorile pitanje bezbednosti objekata na rekama.

СПЛАВОВИ ПЛУТАЈУ БЕЗ КОНТРОЛЕ: Усвојени прописи о плутајућим објектима, али није много урађено

Foto Instagram

Iako su mnogi pomislili da se popularni noćni klub otkačio, nadležni iz uprave rečne policije saopštili su da se splav samo premešta na drugu lokaciju, kao i da će za mesec dana biti postavljen na novo mesto. Takođe su dodali da su loši vremenski uslovi tokom vikenda uticali da premeštanje ovog plutajućeg objekta u nedelju bude obustavljeno na nekoliko sati, kada su i nastale slike splava koji je plutao sredinom reke.

Odlukom o postavljanju plutajućih objekata na vodnom zemljištu, koju su lane usvojili gradski odbornici, trebalo je da se konačno uvede red među ovim lokalima. Međutim, do sada ništa po ovom pitanju nije konkretno urađeno. Prema ranije usvojenoj odluci, vlasnici plutajućih objekata su, između ostalog, dužni da ispune sve kriterijume bezbednosti. Takođe, određeni su i dozvoljeni gabariti, po kojima splavovi ne smeju da budu viši od sedam metara, a definisane su i zone u kojima smeju da postoje ovi objekti u prestonici.

Kako su ranije isticali nadležni iz Grada, širom obala postoje brojni splavovi koji ne zadovoljavaju standarde i zato je, između ostalog, bilo važno da se i ovaj problem reši.

Međutim, i pored jasnih odredaba čini se da nije mnogo učinjeno kada je reč o uvođenju reda na obalama prestoničkih reka. Broj splavova nije smanjen, dok oni koji premašuju dozvoljene kvadrate nisu bili premešteni na drugu lokaciju.

Vlasnici spalvova plaćaju taksu JVP "Beogradvode", Foto AP

A kada je reč o održavanju higijene oko splavova, koju su prema prvobitnoj odluci trebalo da održavaju vlasnici lokala, pokazalo se da kazna od 100.000 dinara nije bila dovoljna da ih natera da poštuju obaveze. Zato su odbornici na sednici krajem januara ove godine usvojili informaciju u kojoj su izneli planove da za čišćenje komunalnog otpada oko plutajućih objekata ubuduće bude zaduženo JVP "Beogradvode". Vlasnici splavova javnom preduzeću moraće da plaćaju taksu za ovaj posao, dok bi Grad trebalo i da kupi brodove za reciklažu koji će kupiti sav otpad sa površine reka.

Gradski oci rešili su da nova pravila uvedu jer se pokazalo da je ovaj problem nemoguće rešiti u praksi, jer kolike god kazne da se propišu, vlasnici se neće potruditi da redovno čiste oko svojih lokala.

NA SAVI I DUNAVU 319 SPLAVOVA

PREMA izveštaju JVP "Beograd vode" koji su krajem februara 2019. godine popisali broj splavova na delu vodene teritorije Save i Dunava, broj plutajućih objekta iznosio je 319. Granice novog plana predviđaju ukupno 78 zona - 14 na Dunavu i 64 na Savi planiranih za postavljanje splavova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest