ZIDA SE U VINOGRADSKOJ: Pred građanima javni uvid u nacrt PDR za deo Novog Beograda

G. N.

02. 04. 2022. u 09:37

DVE predškolske ustanove sa po 80 mesta za najmlađe Novobeograđane, kao i stambena naselja mešovitog tipa planirani su za izgradnju u bloku severno od Vinogradske ulice.

ЗИДА СЕ У ВИНОГРАДСКОЈ: Пред грађанима јавни увид у нацрт ПДР за део Новог Београда

Prostor između Vinogradske i Surčinske ulice, Foto Printskrin

Ovo predviđa Nacrt plana detaljne regulacije za pomenuto područje, koji će do 29. aprila biti dostupan i na uvidu zainteresovanim građanima u zgradi Gradske uprave.

Prostor koji će biti pretvoren u gradilište obuhvata deo severno od Vinogradske ulice unutar bloka koji čine ulice Vinogradska, Surčinska i lesni odsek. Reč je o ukupnoj površini od 8,8 hektara. Stambeni objekti biće manjih gabarita i kapaciteta, namenjeni porodičnom stanovanju. U pojasu lesnog odseka nalaze se bašte i voćnjaci, kao prateći sadržaji objekata izgrađenih na parcelama orijentisanim ka Vinogradskoj.

- Manji deo bloka 1, uz put za Surčin, planiran je za mešovite gradske centre sa jedinstvenom tipologijom - navodi se u Nacrtu.

- Preostali deo bloka 1 i ceo blok 2 planirani su za stanovanje. U pojasu zaštitne zone dalekovoda planirana je posebna stambena zona u okviru koje je uslovljeno pribavljanje posebnih uslova "Elektromreže Srbije" za bilo kakvu izgradnju novih objekata ili intervenciju na postojećim objektima.

Plan predviđa i zonu zaštite duž lesnog odseka, koji podrazumeva zabranu gradnje i uslovljeno čuvanje i razvijanje zelenila, koje ima funkciju stabilizacije terena.

OSNOVNE ŠKOLE

DECA školskog uzrasta biće prihvaćena u postojećim osmoletkama u okruženju, kojih ima šest. Prema navodima u Nacrtu PDR, na udaljenosti od dva kilometra predviđene su dve lokacije za izgradnju novih osnovnih škola - jedna u naselju Dr Ivan Ribar, a druga uz Vinogradsku ulicu u Surčinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)