PROŠIRUJU SKOJEVSKO: Pred građanima do 4. aprila uvid u plan područja dela Rakovice

G. NOVAKOVIĆ

09. 03. 2022. u 06:47

SKOJEVSKO naselje u Rakovici biće prošireno novim stambenim kompleksima, a postojeći će biti sanirani.

ПРОШИРУЈУ СКОЈЕВСКО: Пред грађанима до 4. априла увид у план подручја дела Раковице

Foto Google Street View

Ovo je deo Plana detaljne regulacije prostorno-istorijske celine Topčider - druga faza, koji je izradio Urbanistički zavod Beograda. Pred sugrađanima će do 4. aprila biti dostupan uvid u projekat u zgradi Gradske uprave.

Plan obuhvata prostor od Sportskog centra Čukarica do granice sa Rakovicom, na površini od 24,5 hektara. Na ovom području dominantno je Skojevsko naselje, odnosno teritorija između ulica Kneza Višeslava, Luke Vojvodića i Godominske.

- Prema planu, na ovom prostoru predviđa se gradnja dodatnih stambenih kompleksa i sanacija postojećih, mreže saobraćajnica i parkinga, zelenih površina i skverova, vrtića i biciklističkih staza - stoji u pomenutom dokumentu.

- Planirano je širenje kolovoza do deset metara duž Ulice Kneza Višeslava na području plana, gradnja dvosmerne biciklističke staze širine 2,5 metara, upravnih parking mesta, kao i revitalizacija i sadnja novih drvoreda.

Deo rakovičkog naselja, Foto Google Street View

S obzirom na to da naselje već sada kuburi sa dovoljnim brojem parking mesta, Plan je obuhvatio i rešavanje ovog problema. Tako će nova stajališta za automobile stanara imati pristup iz ulica Kneza Višeslava i Luke Vojvodića, i u regulaciji same Ulice Luke Vojvodića. Takođe, svi cevovodi biće zamenjeni onima većeg prečnika, a u planu je i gradnja kanalizacija po separacionom principu, izgradnja dve trafostanice i nove toplovodne mreže.

ZELENILO NA DESET PARCELA

ČAK 10 parcela planirano je za zelene površine, zbog činjenice da se Skojevsko naselje nalazi na prostoru na kojem se ranije delimično prostirala šuma, pa je zelenilo važno očuvanje ekosistema. Takođe je predviđena i gradnja skverova sa zelenilom na pet lokacija u okviru plana - napominje se u PDR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (4)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!