POSAĐENO 100 STABALA U KOŠUTNJAKU: Obeležen svetski Dan šuma

B.B.

21. 03. 2022. u 14:32

SADNjOM 100 sadnica u Košutnjaku, JP "Srbija šume" zajedno sa studentima Šumarskog fakulteta, obeležile svetski "Dan šuma". Tim povodom ,u 17 gazdinstava ovog javnog preduzeća širom Srbije šumari su sadili, pošumljavali i držali predavanja u osnovnim i srednjim školama.

ПОСАЂЕНО 100 СТАБАЛА У КОШУТЊАКУ: Oбележен светски Дан шума

JP "Srbija šume"

- Samo zdravi ekosistemi stvaraju uslove za kvalitetan život na planeti - rekao je Ješa Erčić, izvršni direktor Sektora za šumarstvo i zaštitu životne sredine u JP "Srbijašume". - Oni su brane klimatskim promenama i čuvaju biološku raznolikost. Sadimo i pošumljavamo za naš kiseonik, za naše zdravlje, za čistu pijaću vodu, za zdraviju Srbiju - da bi više od 300 funkcija, koje šumski ekosistemi poseduju, došle do punog izražaja. Svakodnevni posao šumara nije samo sadnja, već briga i nega da kroz decenije stručnog i napornog rada obezbedimo održivu proizvodnju i potrošnju - što je ujedno i glavna poruka ovogodišnjeg Svetskog dana šuma

Za obeležavanje Svetskog dana šuma simbolično je odabran 21. mart, prvi dan proleća, dan koji ujedno simbolizuje buđenje prirode i vegetacije, nov početak i večito obnavljanje života.

Tema ovogodišnje proslave je "Šume i održiva proizvdnja i potrošnja" a slogan glasi "IZABERI ODRŽIVO DRVO ZA LjUDE I PLANETU". Obeležavanje Svetskog dana šuma pokrenula je Generalna skupština evropske konfederacije poljoprivrede 1971. godine. Organizacija UN za hranu i poljoprivredu - FAO, prihvatila je ovu inicijativu smatrajući da će time doprineti jačanju svesti kod najšire javnosti o značaju šuma i njenoj vrednosti i ulozi za čoveka - zaštitnoj, proizvodnoj i rekreativnoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri