DRUGI DEO BULEVARA U MAJU? Kako teku radovi na delu saobraćajnice Patrijarha Pavla, pre radova od Hipodroma do Košutnjaka - demontaža šina

Š. MAROVIĆ

11. 03. 2022. u 08:51

NOVI rok za završetak proširenja drugog dela rakovičkog Bulevara patrijarha Pavla je, prema planovima Direkcije za građevinsko zemljište, početak maja. Kada putari privedu kraju deo od Pere Velimirovića do Topčidera, dužine oko dva kilometra, ostaje da se uredi prvi deo koji će ovu saobraćajnicu povezati sa Mostom na Adi.

ДРУГИ ДЕО БУЛЕВАРА У МАЈУ? Како теку радови на делу саобраћајнице Патријарха Павла, пре радова од Хиподрома до Кошутњака - демонтажа шина

Foto N.Skenderija

Trenutno je duž celog Bulevara raspoređena mehanizacija. Reporteri "Novosti" su se uverili da je buduća saobraćajnica trasirana, urađeni su ivičnjaci, betonirani su trotoari, a postavljeni su i stubovi javne rasvete. Tramvajske baštice skoro su izlivene, ali šine još nisu postavljene na celoj deonici.

Mali broj radnika juče je po hladnom i vetrovitom vremenu "stidljivo" izvodio putarske radove, za šta je bilo angažovano nekoliko građevinskih mašina. Saobraćaj je ranije, početkom septembra prošle godine, pušten novoizgrađenim delom kolovoza pored Topčiderske reke, za čiji se projekat takođe dugo čekalo.

- Na Bulevaru patrijarha Pavla urađena je jedna kolovozna traka i završena izgradnja raskrsnice sa Ulicom Pere Velimirovića - kažu za naš list u Direkciji. - U toku je izrada desne strane kolovoza, završeno je postavljanje ivičnjaka i trenutno se vrše pripreme za asfaltiranje. Završetak radova planiran je početkom maja, do kada treba da se završi postavljanje tramvajskih šina, povezivanje javne rasvete i izrada saobraćajne signalizacije. Ispod saobraćajnice je položeno 8,6 kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi.

Podsećamo, marta 2018. godine započeto je izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok.

U septembru 2019. počeli su radovi na 1,8 kilometara Bulevara, a rokovi za završetak na ovom projektu prolongirani su nekoliko puta. Gradski oci su kao prvobitni kraj uređenja najavili proleće 2021. godine, ali je tada rok pomeren za početak septembra. Zbog nedostatka radnika i problema sa projektnom dokumentacijom koja nije bila usklađena sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, ni taj rok nije ispoštovan. Tako je ceo projekat ušao u treću godinu.

Foto N.Skenderija

Tender za izvođača radova na prvoj deonici Bulevara patrijarha Pavla do Mosta na Adi (prvo je rađen drugi deo) u dužini od 1,7 kilometara raspisan je krajem avgusta prošle godine. Posao je vredan preko dve milijarde dinara, a radovi bi mogli uskoro da počnu.

- Kad je reč o prvoj etapi, odnosno deonici od Hipodroma do Košutnjaka, u toku su aktivnosti za uvođenje izvođača u pripremne radove, u okviru kojih se može vršiti demontaža i uklanjanje železničkih šina i prateće opreme - ističu u Direkciji. - Istovremeno, tehnička dokumentacija je predata na reviziju nadležnom ministarstvu, pred kojim će biti sproveden i postupak pribavljanja građevinske dozvole za izgradnju nove saobraćajnice.

TREĆI DEO

KADA se Bulevar patrijarha Pavla poveže sa Mostom na Adi, građani će umesto da skreću levo pored Topčiderskog parka i prema Teodora Drajzera, što je inače usko grlo, ići pravo bulevarom sa četiri trake i obilaziti Topčiderski park. Takođe, u planu je i uređenje dela ulice od Pere Velimirovića do Vidikovca. To je treći deo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)