UREĐUJE SE GLAVNA ULICA: Sekretarijat za investicije ove godine finansira rekonstrukciju centralne zemunske saobraćajnice

Š. Marović

28. 02. 2022. u 06:20

ZEMUNCI, ali i svi koji budu prolazili kroz centralni deo ove prestoničke opštine, u narednom periodu moraju se naoružati strpljenjem, jer uskoro počinje rekonstrukcija Avijatičarskog trga i Glavne ulice.

УРЕЂУЈЕ СЕ ГЛАВНА УЛИЦА: Секретаријат за инвестиције ове године финансира реконструкцију централне земунске саобраћајнице

Foto N. Fifić

Uz najavljeno uređenje dela ulica Tadeuša Košćuška i Pariske, ovo će biti najobimniji radovi Sekretarijata za investicije predviđeni za ovu godinu.

Dolaskom lepšeg vremena intenziviraće se radovi na putnoj infrastrukturi, a grad će uložiti velika sredstva u uređenje prestoničkih ulica. Kako su za naš list rekli u Sekretarijatu, rok za izvođenje radova u Zemunu je 240 dana od uvođenja izvođača u posao.

- Rekonstrukcijom su obuhvaćene ulice Avijatičarski trg i Glavna, odnosno ceo potez od Karađorđeve ulice do Trga Branka Radičevića - kažu za "Novosti". - Saobraćajnice se nalaze u okviru kulturno-istorijske celine "Staro gradsko jezgro Zemuna" i oivičene su sa obe strane zgradama od velikog značaja. Uređenje je predviđeno u punoj širini postojeće regulacije, koja se kreće od 22 do 28 metara. Kolovoz će biti od asfaltnog zastora, a trotoari i ivičnjaci od kamena, sa urađenim pločama za slepe i slabovide. Predviđa se i uklapanje sa svim poprečnim saobraćajnicama, a radiće se samo one koje se nalaze u javnoj svojini grada.

Projektom je takođe planirana korekcija radijusa zaobljenja na pojedinim reskrsnicama, što će uz proširenje postojećih traka i trotoara obezbediti veću i funkcionalniju prohodnost vozila javnog prevoza.

- Biće izgrađena i izdignuta pešačka platforma na ukrštanju Gospodske ulice sa Glavnom, kako bi se u ovoj zoni omogućilo komfornije povezivanje pešačkog saobraćaja sa Gospodskom - kažu.

- Predviđena je rekonstrukcija kišne kanalizacije i vodovodne mreže, zamena rasvete novim LED svetiljkama, ali i delimična rekonstrukcija kanalizacije. Biće postavljena nova svetlosna i vertikalna signalizacija, kao i zaštita postojeće toplovodne mreže.

Među ambicioznim projektima Sekretarijata za investicije u toku ove godine nalaze se i rekonstrukcije ulica oko Palilulske pijace (Majora Ilića, Ilije Garašanina i Dobre Mitrović), Ulice Marka Kraljevića, kao i platoa na uglu Strahinića Bana i Tadeuša Košćuškog.

NA KEJU PO PLANU

PORED skorašnjeg početka uređenja Glavne ulice, u opštini Zemun nekoliko meseci traju radovi na rekonstrukciji Keja oslobođenja, a prva deonica finiširana je prethodnih dana. Pored radova na komunalnoj mreži, završeno je proširenje saobraćajnice, parkinga i trotoara na delu od Stevana Markovića do Marka Nikolića. Radovi na preostale dve deonice su u toku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)