ZA MREŽU JOŠ 55 MILIONA EVRA: EIB odobrila papire za izgradnju poslednje faze fekalne kanalizacije

A. V. V.

06. 03. 2022. u 08:51

TENDERSKA dokumentacija za izgradnju poslednje faze fekalne kanalizacije na levoj obali Dunava, dužine 80 kilometara i površine više od 700 hektara, dobila je odobrenje Evropske investicione banke (EIB), pa će javni konkurs biti objavljen početkom naredne sedmice na portalu Evropske unije.

ЗА МРЕЖУ ЈОШ 55 МИЛИОНА ЕВРА: ЕИБ одобрила папире за изградњу последње фазе фекалне канализације

Foto P. Milošević

Ovo je u subotu najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je ovim povodom istakao da će ovaj projekat koštati 55 miliona evra, od čega vrednost ugovora o finansiranju koji je Grad Beograd potpisao sa EIB iznosi 35 miliona evra, dok se iz budžeta grada obezbeđuje 20 miliona evra.

- Sada će tenderom Evropske investicione banke biti finansirana i građena fekalna kanalizaciona mreža dužine 80 kilometara na području od više od 700 hektara - rekao je Vesić. - Gradiće se primarni kolektori ukupne dužine sedam kilometara, i to u Borči, Kotežu i duž Zrenjaninskog puta, kao i veći broj crpnih stanica.

Vesić je najavio i da će se fekalna kanalizaciona mreža graditi kombinovanim sistemom - gravitaciona i vakuumska.

- Ugovorom o finansiranju obezbeđena je izgradnja kompletnih kućnih priključaka, tako da u ulicama gde se bude gradila vakuumska kanalizacija domaćinstva neće imati finansijske izdatke niti za nabavku niti za ugradnju potrebne opreme. Po završetku izgradnje, korisnici će sa nadležnim javnim komunalnim preduzećem ugovoriti usluge odvođenja otpadnih voda prema važećim gradskim odlukama, ali će plaćanje priključka biti omogućeno na 60 rata - naglasio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je u subotu podsetio i da je prošlog decembra bio raspisan tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda Krnjača, za koji će 14. marta otvoriti ponude i izabrati izvođača.

KRNjAČA

VESIĆ je u subotu sumirao i poslednje rezultate na izgradnji kanalizacione mreže na levoj obali Dunava.

- Počeli smo da izvodimo radove na izgradnji kanalizacije iz dela koji finansira Grad Beograd. Prošle nedelje počeli smo da gradimo pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača, već smo završili izgradnju više od sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku Braće Marić u naselju Krnjača i gradimo kanalizacionu crpnu stanicu Krnjača 2 - rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024