NEMAJU STRUJU I VODU OD DECEMBRA: Muke stanara zgrade u Ulici Svetog Save 84 u surčinskom naselju Radiofar

Š. Marović

07. 02. 2022. u 06:45

SEDAM porodica koje žive u Ulici Svetog Save 84 u surčinskom naselju Radiofar već dva meseca prolaze kroz pravi pakao, pošto im je onemogućeno snabdevanje strujom i vodom!

НЕМАЈУ СТРУЈУ И ВОДУ ОД ДЕЦЕМБРА: Муке станара зграде у Улици Светог Саве 84 у сурчинском насељу Радиофар

Foto Z. Jovanović

Pretpostavlja se da je ovaj nesvakidašnji slučaj, nedostojan života u 21. veku, prouzrokovan prekidom kabla koji od njihove zgrade, preko privatnih parcela vodi do Aerodroma, kome su do 2011. godine stanari uredno plaćali račune.

Tako je oko 25 stanovnika primorano da vodu donosi u bidonima sa udaljenosti od pola kilometra, jer kad nema struje nema ni vode. Obližnja firma privremeno im je obezbedila snabdevanje strujom produžnim kablovima, ali samo za najosnovnije potrebe.

U objektu koji poseduje prizemlje i sprat, kao da je vreme stalo. Tu je svoje utočište pronašlo šest porodica, dok je jedna familija smeštena u kuću pored. Muke i problemi sa nedostatkom struje prate ih od 12. decembra, pa su Novu godinu i Božić dočekali u mračnim domovima i suvih slavina. Reporteri "Novosti" uverili su se da ovi ljudi proživljavaju golgotu, a iako su odmah preko puta Aerodroma, deluje da su udaljeni od civilizacije.

Mirko Srdanović i Milanka Sekulić, Foto Z. Jovanović

- Izgleda nestvarno da porodična zgrada u 21. veku koja se nalazi u prestonici bude bez struje i vode tako dugo - ističe za "Novosti" stanar Mirko Srdanović, koji se ovde doselio 2000. godine.

- Na strujomeru, koji je legalan, nalazi se šest brojila, dok je sedmi zajednički za hidrofor. Imali smo sklopljen ugovor sa Aerodromom, kome smo punih 50 godina svakog meseca uredno plaćali račune za potrošenu struju. On se očita, mi novac prosledimo njima i oni kasnije uplate sredstva EDB. Sve je to funkcionisalo savršeno do 2011. godine, kada su se kontrola leta Srbije i Crne Gore (SMATSA) i Aerodrom odvojili. Pošto se kontrola ranije nalazila u ovom delu, oni su i postali nadležni za naš objekat. Ipak, od tada nam se niko nije javljao, a mi smo i dalje koristili stari priključak. Na sve naše dopise i molbe da nam se očitava i uredno naplaćuje utrošena energija, nije bilo odgovora.

Produžnim kablovima se snabdevaju strujom, Foto Z. Jovanović

Svi stanari zgrade na samom početku naselja Radiofar bivši su radnici jedne građevinske firme koja je otišla u stečaj. Objekat je izgrađen 1962. godine, prilikom radova na obližnjem Aerodromu. Tada je i kroz privatne parcele provučen kabl, preko kog su se snabdevali električnom energijom decenijama, sve do 12. decembra 2021. godine.

- Išli smo i do Kontrole leta, gde su nam saopštili da nisu nadleži i da ne mogu po zakonu da nam naplaćuju struju - jada se stanarka Milanka Sekulić.

- Imamo i svoj hidrofor i bunar dubine 300 metara i prečnika tri metra, ali šta vredi kada je beskoristan. Ovde žive stari i bolesni ljudi, žena u prizemlju stanuje sama i ima 85 godina. Strašno šta nam se dešava, migrant je gospodin čovek za nas. Živim ovde od 1972. godine, pola veka i ne pamtim ovakvu katastrofu.

Na pitanja koja su "Novosti" uputile Kontroli leta dobili smo kratak odgovor u kom stoji da na lokaciji Radiofar, oni od 2018. godine nemaju objekte koje koriste, pa samim tim i ne održavaju elektroenergetsku infrastrukturu izgrađenu za potrebe funkcionisanja objekata Kontrole letenja. Iz aerodroma "Nikola Tesla" do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovore.

Predsednik Opštine Surčin Stevan Šuša ističe za "Novosti" da je upoznat sa ovim problemom stanara zgrade u Ulici Svetog Save, kao i da su ih predstavnici opštine posetili pre nekoliko dana.

- Angažovali smo se kako bi pronašli adekvatno rešenje, jer je neverovatno da neko u 21. veku skoro dva meseca nema struju i vodu - ističe on.

- Prema poslednjim informacijama, kabl koji napaja ovu zgradu negde je prekinut. Razlog nije poznat, a čak imamo određena saznanja i u kom delu. Prvo moramo da stupimo u kontakt sa vlasnikom imanja, pa uz njegovo odobrenje pošanjemo ekipu na teren. Ukoliko troškovi budu manji, opština je voljna da izađe u susret i plati otklanjanje kvara. Ipak, kako bi se ovaj problem dugoročno rešio, potrebno je da se stanari što pre povežu na neki od priključaka Elektrodistribucije.

Greju se cele zime na drva

SVI stanovi na broju 84, kao i kuća na broju 86 b, u kojima živi sedam porodica površine su oko 75 kvadrata. Pošto struje nemaju od 12. decembra, grejanje je isključivo moguće na drva. Tako oni koji u svom domu poseduju čuveni "smederevac" moraju i po nekoliko puta dnevno da prenose ogrev do svojih domova. Kako ističu za "Novosti", pored velikog zagađenja, posebno je to problem starim i bolesnim ljudima koji žive u objektu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

LETOVANJE U HURGADI: Ovo su cene i povoljnosti za tu destinaciju (FOTO)