OVDE JE KAMION PREGAZIO DEVOJČICU: Na Novom Beogradu, u naselju dr Ivan Ribar - ni pešačkog, ni semafora

M. STANOJKOVIĆ

27. 01. 2022. u 08:20

DA li neko mora da nastrada da bi nadležni preduzeli mere za povećanje bezbednosti pešaka - dilema je o kojoj se danas najviše govori u naselju Dr Ivan Ribar.

ОВДЕ ЈЕ КАМИОН ПРЕГАЗИО ДЕВОЈЧИЦУ: На Новом Београду, у насељу др Иван Рибар - ни пешачког, ни семафора

Nekoliko linija GSP prolazi ovom novobeogradskom ulicom, Foto Novosti

Naspram broja 92 u istoimenoj ulici u utorak uveče tragično je nastradala desetogodišnja devojčica I. T. pretrčavajući ulicu van pešačkog prelaza.

Iako su sugrađani, ali i "Novosti", više puta ukazivali na nepovoljno rešenje saobraćajne signalizacije za pešake, jer su pešački prelazi udaljeni čak 100 metara levo i desno u odnosu na stajalište, pa su pretrčavanja preko ulice učestala, do danas se ništa nije preduzelo. Osim kažnjavanja građana koji trče da "uhvate" prevoz na stanici lociranoj tačno na sredini između dva udaljene "zebre".

"Novosti" su početkom avgusta prošle godine "dobile obećanje" Sekretarijata za saobraćaj da će se pozabaviti ovom situacijom kako bi se sprečilo nepropisno prelaženje ulice, ali to se nije dogodilo. Jedino se povremeno pojavljivala saobraćajna patrola i sugrađanima ispisala pokoju kaznu za prekršaj. Žitelji naselja Dr Ivan Ribar svesni su da rešenje nije prelazak ulice van pešačkog prelaza, pa kao prihvatljiviju opciju za nadležne vide pomeranje stajališta bliže jednoj od "zebri", odnosno semafora.

- Pribojavali smo se da će se u nekom trenutku dogoditi nesreća i želeli smo da se nešto predumemo dok ne bude kasno - ogorčeni su stanovnici.

Foto Z.U.

- Policija često dežura na ovom potezu i pešacima koji pređu van "zebre" piše kazne, ali iako ih ne opravdavam, pešački je toliko udaljen da ljudi često rizikuju. Ako ne mogu da postave još jedan pešački ili ga pomere, mogli bi makar da autobusko stajalište približe jednom ili drugom pešačkom prelazu.

Sekretarijat za saobraćaj je, međutim, rešenje video u postavljanju stubića oko razdelnog ostrva. Na letošnja pitanja za kad su planirani ovi radovi, odgovore nikad nismo dobili.

- Pešački prelazi su ovde postavljeni tako da na optimalan način opsluže tokove pešaka, kako korisnike javnog gradskog prevoza usmerene ka autobuskim stajalištima, tako i sugrađane koji idu ka drugim objektima - rekli su letos u nadležnom sekretarijatu.

- Imamo u planu da, u cilju unapređenja bezbednosti u saobraćaju, prevashodno pešaka, postavimo zaštitnu ogradu u Ulici dr Ivana Ribara, nalik ogradama koje su postavljene u Bulevaru Mihajla Pupina, čime će se onemogućiti nebezbedno i nepropisno pretrčavanje pešaka preko šest kolovoznih traka u Ulici dr Ivana Ribara.

Foto Z.U.

Danas saslušanje vozača u tužilaštvu

DEVOJČICA I. T. (10) poginula je u utorak posle podne u Ulici dr Ivana Ribara kod broja 92 dok je po izlasku iz autobusa na prednja vrata pokušavala da pređe ulicu van pešačkog prelaza. Nju je pokosio kamion koji se kretao paralelno sa autobusom. Vozaču M. M. (34) je po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva određeno policijsko zadržavanje od 48 sati i on bi trebalo danas da bude saslušan u Tužilaštvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna