MARIJA DOPLIVALA DO ČASNOG KRSTA: "Osećaj je fantastičan, nisam očekivala da ću pobediti" (FOTO/VIDEO)

A. V. V.

19. 01. 2022. u 11:59

TRADICIONALNO plivanje za bogojavljenski krst održalo se danas na nekoliko lokacija u Beogradu. Do Časnog krsta na Savi promenadi doplivala je Marija Stefanović (32).

МАРИЈА ДОПЛИВАЛА ДО ЧАСНОГ КРСТА: Осећај је фантастичан, нисам очекивала да ћу победити (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: M.Anđela

- Nisam očekivala da ću pobediti, osećaj je fenomenalan i današnja pobeda mi mnogo znači - rekla je za "Novosti" Marija.

Ona je,inače, zaposlena u kozmetičkom salonu. Za nju su navijali sin i suprug, a danas je treći put plivala za Časni krst.

Za Časni krst na Sava promenadi takmičili su se dobrovoljci kao i devet pripadnika Vojske Srbije, među kojima je i jedna devojka.

 

Nadmetanje na nekoliko lokacija

Prvi su u vodu ušli Lazarevčani u 11.00, dok se tačno u podne ostali najhrabriji momci i devojke nadmeću širom prestonice za simboličnu nagradu na Sava promenadi, u Zemunu, Grockoj i u Surčinu.

Pripadnici Vojske Srbije za Časni krst plivaju u Savi, gde će na promenadi, kod restorana "Savanova", u prisustvu sveštenika VS, gardista i ratnog broda drugog reda rečne flotile biti upriličena ova manifestacija u organizaciji Saveza pronalazača.

U Lazarevcu najhrabriji plivači nadmeću se za Časni krst u jezeru Očaga na trci dugačkoj 33 metra. Svi učesnici pre nadmetanja morali su da obave lekarski pregled u opštinskom Domu zdravlja.

Uoči nadmetanja, u Crkvi Svete Trojice u Grockoj biće održana služba u 8.00, posle koje će iz porte krenuti bogojavljenska litija. Posle molitve za plivače, građani će na Dunavskom keju otpočeti takmičenje. Organizatori su za pobednika trke pripremili zlatan krst od 3,3 grama koji po tradiciji daruju gročanske zlatare.

Do časnog krsta na Bečmenskom jezeru danas će plivati čak 70 Surčinaca. Građani će se uoči trke okupiti na liturgiji pod krovom Hrama Svetog Save u Bečmenu u 9.30. Do jezera će kroz centar sela kasnije ići predvođeni konjanicima i ostalim posetiocima manifestacije koju po deseti put organizuju GO Surčin i Turistička organizacija ove opštine. Svim učesnici posle takmičenja dobiće poklone, zahvalnice i medalje na svečanosti u parohijskom domu.

BONUS VIDEO: BOGOJAVLJENJE: Vernici prisustvovali osveštavanju vode u crkvi Aleksandar Nevski

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PSI U STANU DO SUDSKOG NALOGA: Nema dogovora sa komšinicom koja drži životinje u Garsije Lorke 2v