NE DRŽITE RUKE U DŽEPOVIMA: U ortopedskim ambulantama puno građana sa prelomima, na VMA broj pacijenata dupliran

B. Borisavljević

13. 01. 2022. u 08:23

U VOJNOMEDICINSKOJ akademiji, kao dežurnoj zdravstvenoj ustanovi, juče do 17.00 je pregledano 55 pacijenata sa prelomima, a njih devetoro je primljeno na bolničko lečenje, potvrđeno nam je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

НЕ ДРЖИТЕ РУКЕ У ЏЕПОВИМА: У ортопедским амбулантама пуно грађана са преломима, на ВМА број пацијената дуплиран

Foto: Printscreen

U odnosu na normalne okolnosti, broj pacijenata je skoro dupliran. Prema rečima dežurnih lekara u ortopedskoj ambulanti VMA, oko 70 odsto povređenih je imalo prelome ručnog zgloba i ramena, a bilo je i lomova kuka i potkolenice. Za pomoć su se javljali sugrađanih svih godina, kako kažu lekari "i oni koji su krenuli na posao i oni koji su išli da kupe novine".

Sneg i led su, kao i prethodnih godina, "napunili" ordinacije dežurnih zdravstvenih ustanova. Iako je više nego u normalnim vremenskim prilikama, lekari kažu da je to uobičajno tokom zimskih meseci, tako da su svi povređeni sa prelomima zbrinuti na vreme.

Najveći "pritisak" je na ortopedske ambulante. Institut za ortopediju "Banjica", je bio dežuran prvog dana snežnih padavina, pa je u prijemnoj ambulanati zabeleženo više pregledanih pacijenata kojima je pružena pomoć. Kroz trijažu su za 24 časa prošla 142 pacijenta sa prelomima. Ova zdravstvena ustanova je dežurna za hitne slučajeve i danas i sutra.

- Na bolničkom lečenju je zadržano 25, dok u normalnim okolnostima hospitalizujemo oko 15 pacijenata - kaže prim. dr Ljubodrag Zajić, zamenik direktora Instituta "Banjica".

- Reč je o pacijentima koji su imali teže prelome, pa je potrebno hirurško lečenje.

Najčešći su bili prelomi ručnog i skočnog zgloba, kukova. Poslednjih dana nam dolaze i skijaši sa težim povredama. Na sreću, stariji se izgleda čuvaju, pa nismo imali mnogo takvih pacijenata.

Kako nam je potvrdio direktor KBC "Zemun" prof. dr Dragoš Stojanović, ova zdravstvena ustanova je u utorak zbrinjavala hitne slučajeve. Navodi da je u ortopedskoj ambulanti bilo 30 odsto više pregleda, uglavnom, pacijenata sa prelomima ekstremiteta, među kojima ima i starijih sugrađana.

Sugrađani koji padnu i povrede na ledu, pomoć mogu potražiti u dežurnim zdravstvenim ustanovama.

KORISNI SAVETI

Zbog poledica i leda savetuje se hodanje po očišćenim i obezbeđenim trotoarima.

Prilikom hodanja, ruke ne treba držati u džepovima, kretati se se polako i oprezno, s blago nagnutim telom unapred.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice