ZABAVNE LEKCIJE O PRESTONICI: Nova aplikacija "Beograd znam da čuvam" Zavoda za zaštitu spomenika kulture

A. Z. Klisurić

19. 12. 2021. u 08:51

KOJI je najstariji gradski prostor u Beogradu? Koje godine je izgrađena Patrijaršija? Šta se danas nalazi u zgradi Realke...

ЗАБАВНЕ ЛЕКЦИЈЕ О ПРЕСТОНИЦИ: Нова апликација Београд знам да чувам Завода за заштиту споменика културе

Arhiva

Ova i sijaset drugih pitanja, i naravno, odgovora o prošlosti Beograda nalaze se na aplikaciji "Beograd znam da čuvam", koju je pokrenuo Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Ljubitelji Beograda, njegove prošlosti i arhitekture, kao i školarci, koji se tek upoznaju sa svim značajnim građevinama i lokacijama u našem gradu, imaju priliku da svoje znanje provere ili nauče nešto novo na pomenutoj aplikaciji. Ovaj projekat najviše je usmeren ka đacima kako bi na lak, brz i zabavan način usvajali informacije o kulturnim dobrima i tako stekli znanje o bogatoj istoriji grada.

Jedan od osnovnih zadataka Zavoda je da kroz prezentacije i promocije popularizuje gradsko nasleđe. Edukativni projekat "Nasleđe za decu" autorki Ane Sibinović i Slađane Milojević, je realizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Sekretarijata za kulturu.

- Pre dve godine nastala je ideja da se kreira aplikacija za kviz znanja - govore za "Novosti" u Zavodu. - Na ovaj način deci je omogućeno da se lako i na jeziku koji najlakše i najbrže razumeju učine pristupačnim osnovni pojmovi, informacije i fotografije nasleđa.

Kviz ima pet nivoa, za svako pitanje ponuđena su po četiri odgovora. Prvi tip pitanja je prepoznavanje objekata na slici, drugi tip je tekstualno pitanje a kao odgovor ponuđene su četiri slike. Poslednji tip je tekstualno pitanje i odgovor.

DOSTUPAN ONLAJN

ZBOG velikog interesovanja korisnika za aplikaciju, u toku prošle godine Zavod je odlučio da ovaj kviz bude dostupan i korisnicima IOS telefona, ali i u onlajn izdanju. Beograđani koji žele da provere svoje znanje poznavanja kulturnog nasleđa mogu to da urade na stranici beogradskonasledje.rs/kviz/.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju