OGLASIO SE I RTS: Voditeljka “Slagalice” ispravila takmičara posle tačnog odgovora, usledile burne reakcije na društvenim mrežama (VIDEO)

Novosti online

12. 12. 2021. u 23:45

PRE nekolikod dana na društvenim mrežama je nastala pometnja zbog odgovora u kvizu Slagalica.

ОГЛАСИО СЕ И РТС: Водитељка “Слагалице” исправила такмичара после тачног одговора, уследиле бурне реакције на друштвеним мрежама (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Takmičar je odgovorio tačno u poslednjoj igri Asocijalica, ali ga je voditeljka iprak ispravila i time izazvala burne reakcije na društvenim mrežama. Kada je takmičar rekao rešenje "kontinent", voditeljka ga je ispravila jer nije izgovorio reč akcentom koji je trebalo.

Ispravila ga je izgovorivši istu reč drugačije akcentovanu, ali i naglasivši da mu ipak uvažava poene. Oglasio se i Javni servis i izdao saopštenje povodom ove emisije Slagalice:

- Primedbe zbog pravilne upotrebe akcenata u najgledanijoj srpskoj televizijskoj emisiji TV Slagalica upućene Javnoj medijskoj ustanovi Radio-televizija Srbije poprimile su u javnosti neprimerene razmere. Neosnovane optužbe su, paradoksalno, upućene kvizu koji mnogo polaže na tačnost, informativnost i vrednosti obrazovanja, nauke i kulture. Da je došlo do greške ili nepravilne upotrebe akcenata, reakcija javnosti bi bila razumljiva - međutim, greške nema.

RTS kao javni servis ima odgovornost prema jeziku i svest o potrebi poštovanja jezičkih normi, uključujući i one akcenatske. Lektori zaposleni u našoj kući rukovode se svojim profesionalnim znanjem i normativnim priručnicima, pre svega Pravopisom Matice srpske i šestotomnim Pravopisnim rečnikom Matice srpske, koji predstavljaju „ustav“ srpskog književnog jezika.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Papadubi (@zorze_cvarkov)

Često čujemo primedbu da je jezik živa stvar i da se neprestano menja, te da su književni akcenti na kojima mi istrajavamo u nesaglasju sa 'stanjem na terenu'. Ovo i jeste pitanje koje zaslužuje da bude najozbiljnije razmotreno, i to od strane institucija koje se bave jezikom – Odbora za standardizaciju jezika, Instituta za srpski jezik i Odeljenja za srpski jezik u Matici srpskoj.

Do tada, dok institucije, eventualno, ovo pitanje ne razreše, Radio-televizija Srbije će nastaviti da se rukovodi akcentskim pravilima koja su još davno utemeljili Đuro Daničić i Vuk Karadžić - saopštio je RTS.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (6)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024