ČUVENA TAPISERIJA U MUZEJU: Posle prodaje Sava centra, uoči najavljene rekonstrukcije, vredne pokretne umetnine preuzeo Grad Beograd

M. STANOJKOVIĆ

10. 11. 2021. u 06:47

VREDNU kolekciju umetnina, među kojima je čuvena tapiserija Jagode Buić, kao i kolaž Peđe Milosavljevića, koji su krasili najveći kongresni centar u prestonici, Sava centar, preuzeo je Muzej grada Beograda nakon što je objekat predat kompaniji "Delta holding".

ЧУВЕНА ТАПИСЕРИЈА У МУЗЕЈУ: После продаје Сава центра, уочи најављене реконструкције, вредне покретне уметнине преузео Град Београд

Jelena Medaković, Foto Tanjug

Dok čuveno zdanje čeka obnovu, vredni predmeti poslati su na konzervaciju, deo u muzejski depo, a nepokretni delovi ostaće u zgradi konzervirani i zaštićeni obavezom novog vlasnika da ih čuva i posle rekonstrukcije.

Autentičnu unutrašnjost koja je deo kulturnog dobra, Grad je odlučio da sačuva pre prodaje. Kako za "Novosti" otkriva direktorka Muzeja grada Jelena Medaković, stručnjaci ove ustanove, u holovima, salama i arhivi Sava centra pronašli su mnogobrojne vredne primerke.

- Tapiserija jedne od najpoznatijih jugoslovenskih umetnica, svetski poznate Jagode Buić pripala je Muzeju - objašnjava Medakovićeva.

Tapiserija Jagode Buić, Foto Privatna arhiva

- Ostale tapiserije, koje fizički nismo mogli da odvojimo, jer su deo zidova, ostaće konzervirane. Istu sudbinu deli kolaž Peđe Milosavljevića, jedno od najvrednijih dela izloženih u Sava centru. Kolaž je jedinstven po svom formatu i uklapanju u javni prostor, pa je zaštićen pre rekonstrukcije i takođe će ostati deo prostora.

Prema rečima naše sagovornice, Muzej je došao i do skulptura Dušana Džamonje, Lojze Dolinara, Ljubice Zloković, Gabriela Glida:

- Među poznatijim imenima tu su i dela Cigarčića, Dejana Kaluđerovića, Bore Iljovskog.

Delo Peđe Milosavljevića, Foto Privatna arhiva

Osim umetničkih dela, specifičnost i autentičnost enterijera Sava centra predstavlja i jedinstven mobilijar, koji je takođe, sada deo novoformirane muzejske zbirke, koju čine predmeti industrijskog dizajna.

Foto Privatna arhiva

- Limene stolice, koje je arhitekta Sava centra Stojan Maksimović 1976. godine za potrebe otvaranja poručio iz Italije svakako su među vrednim primercima - kaže direktorka Muzeja grada.

- One su u lošem stanju, ali biće obnovljene.

Tu je i originalni šank iz hola, specifična rasveta, drugi komadi nameštaja, kao i originalna maketa Sava centra.

Svedočanstvo o brojnim događajima i manifestacijama koje su se zbile unutar zidina najveće kongresne dvorane sačuvaće, takođe, Muzej.

Prilikom popisivanja i procene vrednih predmeta, stručnjaci su došli i do bogate arhive.

- Muzej je preuzeo i bogatu foto i drugu dokumentaciju, koja svedoči o mnogim važnim događanjima za Grad Beograd poput Festa i Samita nesvrstanih. Tako da je ovo važno ne samo za kutlurnu već i za istorijsku zbirku - napominje Medakovićeva.

Foto Promo

Jedan od uslova konkursa za prodaju Sava centra bio je da novi vlasnik ne menja namenu objekta koje je u međuvremenu postalo kulturno dobro, kao i da ne može da menja arhitektonske specifičnosti zbog kojih je i zaštićen. Osim ulaganja od minimalno 50 miliona dinara, uslov je bio da umetnička dela ostanu u vlasništvu Grada Beograda. Za umetnička dela koja nisu pokretna i koja su ugrađena u samu unutrašnjost, vlasnik, odnosno "Delta", potpisao je ugovor sa Muzejom grada u kome se obavezuje da će da ih sačuva.

Deo ugostiteljskog objekta u Sava centru, Foto Privatna arhiva

ZBIRKA INDUSTRIJSKOG DIZAJNA

KOLIČINA predmeta biće dovoljna, objašnjava Jelena Medaković, da dopuni tek osnovanu zbriku industrijskog dizajna. Među njima je i nedavno nabavljen čuveni crveni kiosk, koji se u prošlosti nalazio širom svetskih metropola. Odnedavno jedna takav krasi Tajm skver u Njujorku.

IZLOŽENI U "DELTINOM" IZLOGU

NEKA dela biće data kompaniji "Delta holding" na jednogodinjšu pozajmicu. Ona će biti izložena u nekom "Deltinom" prostoru i biće dostupna široj javnosti nakon čega će biti vraćena Muzeju grada Beograda.

Sava centar bio je i zvezda izložbe "Konkretna utopija: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980." koja je otvoren u julu 2018. godine u Muzeju moderne umetnosti MOMA u Njujorku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna