NEMA RUŠENJA VILE: Protest građana kod zdanja u Internacionalnih brigada 47 na Vračaru, investitor koristi pravnu nezaštićenost objekta

S. B. M.

06. 11. 2021. u 21:43

ISPRED vile u Internacionalnih brigada 47 u subotu se okupilo više desetina građana i članova društava za očuvanje Vračara sa željom da spreče najavljeno i već započeto rušenje zdanja koje je ušlo u enciklopediju srpske arhitekture 19. i 20. veka.

НЕМА РУШЕЊА ВИЛЕ: Протест грађана код здања у Интернационалних бригада 47 на Врачару, инвеститор користи правну незаштићеност објекта

Opština nije dala dozvolu za rušenje / V. Danilov

Lepotica u Internacionalnih brigada, kao i ostala vredna zdanja, pripadala je celini "Kotež - Neimar", koja je bila upisana u Evidenciju nepokretnosti pod takozvanom prethodnom zaštitom do decembra 2020. Međutim, prestanak zaštite, tačnije, pravni vakuum, investitor želi da iskoristi, poruši staro i vredno, a sagradi četvorospratnicu s prizemljem.

- Vlasnik vile obratio se nadležnim gradskim i opštinskim službama sa namerom da je ruši. Nije dobio odobrenje gradske komisije. Njegovo urbanističko rešenje je odloženo, odnosno odloženo je odlučivanje o njemu. Opština Vračar nije dala dozvolu za rušenje objekta. Ovo što se sada dešava, investitor radi samovoljno. Uklonjena je ograda koja je bila ispred vile i krenuli su sa rasturanjem unutar nje, a sve sluti na rušenje - navodi Aca Arsenijević iz Društva za ulepšavanje Vračara.

Podseća da je zaštita istekla 31. decembra 2020, kao i da je postupak donošenja nove u toku. Dodaje da Zavod za zaštitu spomenika radi plan, a kada bude bio završen, vila treba da dobije status zaštite kakav je i imala.

Advokat Stefan Stojkov navodi da su pravni propust investitori u celom gradu videli kao svoju priliku da poruše objekte koji su do kraja 2020. bili zaštićeni.

- Obraćali smo se nadležnima da stanu na put takvoj praksi dok se ne napravi novi elaborat o zaštiti. Tražili smo da se napravi neki moratorijum, da se njime definiše šta može, a šta ne može da se ruši. Sada nemamo nijedan propis koji ovu vilu može da zaštiti, samo institucije snagom svog autoriteta. A možda će za tri dana doći bager, koji će je porušiti - navodi Stojkov.

ISTORIJA

OVU vilu projektovao je arhitekta Đorđe Đorđević 1930. godine u duhu akademizma za inženjera Miloša K. Antića. U njoj je rođen jedan od najboljih srpskih arhitekata Ivan Antić. Antići su kuću prodali pre Drugog svetskog rata. U jednom trenutku je u njoj živelo i osoblje Ambasade Finske.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)