NOVA VOZILA NA ULICAMA U FEBRUARU: Potpisan ugovor za kupovinu 100 autobusa

S. B. M.

22. 10. 2021. u 13:55

BEOGRAD je juče kupio 100 niskopodnih zglobnih autobusa BMC s pogonom na komprimovani prirodni gas za potrebe GSP "Beograd".

НОВА ВОЗИЛА  НА УЛИЦАМА  У ФЕБРУАРУ: Потписан уговор за куповину 100 аутобуса

Foto P. Mitić

Prvih 50 vozila na ulicama će biti krajem februara. Ugovor vredan 34,2 miliona evra je u ime ovog preduzeća potpisao Radiša Momčilović, direktor GSP "Beograd" sa predstavnicima "M. P. N. promet", S-Leasing d.o.o, Unicredit Leasing Srbija d.o.o., čija ponuda je prihvaćena na tenderu.

Sklapanju ugovora prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević.

- Pre dve godine kupili smo 244 autobusa u jednoj godini. Kada tome dodamo stotinu novih zglobnih autobusa, to čini zbir od 344 nova vozila, što se nije desilo u istoriji našeg prevoznika. Kupovinom autobusa na prirodni gas počinjemo da sprovodimo novu strategiju, da do 2030. godine na ulici nemamo nijedno dizel-vozilo u javnom prevozu. U narednih pet godina kupićemo još 500 autobusa na prirodni gas i potpuno obnoviti naš vozni park - istakao je Vesić.

Predstavnici Grada, GSP i partnera, Foto Novosti

Naveo je da će se, u trenutku kada na ulici bude svih 100 autobusa, steći uslov da dobiju od Unikredit banke povrat od deset odsto. To znači da će GSP dobiti nazad oko tri miliona evra, što će iskoristiti za kupovinu drugih autobusa.

- Završićemo u međuvremenu javno-privatno partnerstvo za stanice na gas koje će biti instalirane u našim pogonima, što je preduslov da ubuduće imamo samo autobuse na gas - ukazao je Vesić.

Trolejbusi i tramvaji

GRAD je doneo odluku da u narednih mesec i po dana raspiše tender za kupovinu 80 novih trolejbusa, koji će biti isporučivani u tranšama od po 20 godišnje. Tražiće trolejbuse sa autonomijom, koji će moći da idu desetak kilometara bez žice i pantografa. To će omogućiti proširenje trolejbuskih linija. U planu je i kupovina 120 novih tramvaja, koja će se realizovati u narednih pet godina.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)