SIMBOLI BEOGRADA VEČERAS U ROZE BOJI: Poruke podrške u borbi protiv raka dojke

J.D.

15. 10. 2021. u 14:08

JAVNO komunalno preduzeće „Javno osvetljenje” saopštilo je da će kolorizovanjem u roze boju Palate Albanija, velike kupole Doma Narodne skupštine, Brankovog i Mosta na Adi, obolelima od raka dojke večeras biti poslate poruke podrške i istrajnosti u borbi protiv ove bolesti.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА ВЕЧЕРАС У РОЗЕ БОЈИ: Поруке подршке у борби против рака дојке

Privatna arhiva

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut”, uz podršku Grada Beograda, obeležava Mesec borbe protiv raka dojke. Prema zvaničnoj statistici, karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor među ženskom populacijom u Srbiji. Godišnje u Srbiji od ove bolesti oboli oko 4.600 žena, a umre oko 1.600, dok se u svetu godišnje razboli više od dva miliona žena. Najveći faktori rizika obolevanja su genetske predispozicije, prekomerno konzumiranje alkohola, duvana, gojaznost i fizička neaktivnost.

Naučna zajednica u Srbiji aktivno vodi kampanju kako bi se mobilisala šira društvena zajednica u cilju afirmacije prevencije i rane dijagnostike bolesti, koja je od izuzetne važnosti. Obeležavajući mesec oktobar kao Međunarodni mesec protiv raka dojke, uz parolu „Hajde da imamo vremena za pregled”, biće organizovan niz prigodnih aktivnosti koje imaju za cilj masovniji odziv na preventivne preglede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)