MINI-PIJACE UKLANJA GRAD? GO Novi Beograd zakupcima tezgi našla prelazno rešenje

J. DINČIĆ / M. STANOJKOVIĆ

29. 09. 2021. u 08:51

TEZGE, odnosno male pijace u novobeogradskim blokovima 21, 23, 29, 37, 45 i 70 ostaju.

МИНИ-ПИЈАЦЕ  УКЛАЊА ГРАД? ГО Нови Београд закупцима тезги нашла прелазно решење

OSTAJU Prodavci uredno plaćali zakup, Foto Arhiva

Tako je odlučeno na sastanku zakupaca i predstavnika GO Novi Beograd. Međutim, odluka ima "rep". Rešenje nije trajno i ispostavilo se da je opstanak na dosadašnjim lokacijama u rukama Grada.

Kako za "Novosti" navode u Opštini, na sastanku sa zakupcima postignuto je privremeno prelazno rešenje koje će zadovoljiti zakonsku proceduru, a zakupcima omogućiti da nastave korišćenje tezgi. Prema navodima opštinara, zakupci nemaju zakonsku mogućnost da trajno reše problem i ističu da je to isključivo u nadležnosti Grada.

- Moramo da naglasimo da opština kao predlagač šalje predlog lokacija nadležnim gradskim institucijama, koje one mogu da odobre ili odbiju - kažu u Opštini Novi Beograd.

- Konkretno, lokacije koje su sada tema, Grad je odbio. Opština je od 2015. godine pokušavala da u komunikaciji sa Gradom Beogradom postigne usvajanje plana koji bi zadovoljio sve korisnike pomenutih lokacija, međutim, u nadležnim gradskim institucijama nismo nailazili na razumevanje i dobru volju.

Foto Arhiva

Tezge za trgovinu na malo, kako objašnjavaju u Opštini, do sada su korišćene na osnovu Plana postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata na javnim površinama koji je Grad Beograd doneo još 2011. godine. Taj plan je predviđao da se u bloku 21, 23, 29, 37, 45 i 70 na opštini Novi Beograd mogu postaviti tezge za ovu namenu:

- Međutim, jula 2021. godine na snagu stupa novi plan postavljanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata i prema tom Planu ove lokacije za postavljanje tezgi su ukinute. Od tada, postavljanje tezgi nije u skladu sa gradskom Odlukom o postavljanju iz 2015. godine, te stoga nisu dobijene saglasnosti nadležnih gradskih institucija, iako smo insistirali da se zadrže sve postojeće lokacije iz Plana usvojenog 2011. godine.

Trgovci iz mini-pijaca u blokovima i ispred Novobežanijskog groblja ostali su zatečeni kada su sredinom meseca dobili obaveštenje da do 1. oktobra uklone svoje tezge i prestanu da rade. Nakon velike podrške mušterija i peticije za koju je predloženo da bude preimenovana u zahtev za poštovanje odluke iz 2011. godine, kao i razgovora sa čelnicima Opštine, postignuto je privremeno rešenje da dobiju produženje ugovora na još godinu dana.

RADE DUŽE OD DESET GODINA

KAKO su za "Novosti" ranije ispričali zakupci, na istom mestu prodaju 10 do 15 godina i od toga prehranjuju porodice:

- Tezge nisu nelegalne i za njih uredno plaćamo godinama zakup. Ne znamo kome one smetaju kad sugrađanima ne smetaju.

NA VERESIJU

KAO podrška prodavcima uglavnom su se javljali stariji sugrađani koji su redovne mušterije. Kako su istakli, mnogo im znači to što na pomenutim tezgama mogu da pazare uvek svežu robu po povoljnijim cenama i "na veresiju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna