AUTOBUSI VIKENDOM VOZE SAMO DO 14.00: Javni prevoz u Mladenovcu funkcioniše, ali potrebno još polazaka

S. B. MILOŠEVIĆ

28. 09. 2021. u 08:51

DOK se žitelji deset centralnih gradskih opština javnim prevozom voze od ranih jutarnjih sati do ponoći i noćnim prevozom, radnim danima i vikendom, Mladenovčani taj luksuz nemaju.

АУТОБУСИ ВИКЕНДОМ ВОЗЕ САМО ДО 14.00: Јавни превоз у Младеновцу функционише, али потребно још полазака

Sporno Međumesni saobraćaj u Mladenovcu ne zadovoljava potrebe žitelja, Foto Arhiva

Polazaka pre šest ujutru nema, kao ni posle 19 sati. Vikendom, autobusi voze samo do 14 časova, i to na dva sata.

U Mladenovcu saobraća šest gradskih linija koje spajaju centar sa naseljima Bataševo, Međulužje, Drapšin, Rajkovac, Koraćička banja, Selo Mladenovac i Granice udaljenih i više od pet kilometara. Sugrađani njima lakše stižu do lekara, pijace, pošte... Linije 3 i 5 koje prolaze kraj Selters banje bitne su svima koji svakodnevno idu na terapije u ovu ustanovu, kada je van kovid-sistema, ali i gostima sa strane idu u posetu onima na rehabilitaciji. Ipak, polazaka nema dovoljno.

- Autobusi voze na svakih sat ili dva, a ne kao u Beogradu na 10-15 minuta. Linija 5 do Granica, na primer, ima polazak u 15.40, pa u 17.40. A mnogo je nas koji u ovo vreme završavamo s poslom, pa do kuće pešačimo. Vikendom, autobusi voze na dva sata, oko sedam ujutru, u devet, u 12, i - više polazaka nema. Tako kada idem na pijacu, striktno moram da vodim računa - govori Dušica Stajić.

Foto Arhiva

Nezgodno je i đacima i onima koji su zaposleni u Beogradu. Srednjoškolcima koji pohađaju Gimnaziju ili Tehničku školu časovi traju do 19.30, a samo jedna od šest gradskih linija ima polazak u 20 sati. Deca su prinuđena da idu po kiši i lošem vremenu.

- Linija 4 poslednji polazak ima u 16.10, linija 3 u 18.15, a linija 5 u 18.40. Mi koji radimo u prestonici do 17 sati, u Mladenovac najranije stižemo u 18.30. Tada neki gradski autobus i uhvatimo. Ako izađemo kasnije s posla, pešačimo do kuće jer kasnijih polazaka nema - jada se Zoran Tošić.

Na pitanje upućeno SP "Lasta", koja vozi na linijama u Mladenovcu, da li bi, kada bi Sekretarijat za javni prevoz dao odobrenje, mogli da uvedu dodatne polaske, kažu:

- Svakako da bismo imali mogućnosti da angažujemo dodatna vozila za navedene potrebe.

Iz Sekretarijata navode da za uspostavljanje novih polazaka putnici treba zahteve da upute Opštini. Nakon toga, Opština zahteve dostavlja Sekretarijatu, koji analizira opravdanost i mogućnost njihovog ispunjenja. Posle analize određuju se prioriteti i u skladu sa raspoloživim resursima pristupa se izmenama na linijama javnog prevoza putnika.

PARKIRANjE

Nedostatak gradskog prevoza u popodnevnim satima stvara još jedan problem - parkiranja.

Mnogi do centra dolaze kolima, kako do kuće posle posla ne bi morali da pešače. Pošto mesta za parkiranje nema dovoljno i ne mogu vozila da ostave u prvoj zoni na 10 sati, parkiraju se u tuđa dvorišta, ispred zgrada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)