FUDBAL SE VRATIO U DVORIŠTA `: Časovi fizičkog vaspitanja u školama kao pre izbijanja epidemije kovid 19

B. Borisavljević

21. 09. 2021. u 11:45

KOŠARKA, fudbal i ostali kolektivni sportovi su se vratili u fiskulturne sale, kao u vreme pre epidemije.

ФУДБАЛ СЕ ВРАТИО У ДВОРИШТА `: Часови физичког васпитања у школама као пре избијања епидемије ковид 19

PREPORUKA Sport napolju deo brige o zdravlju, Foto Z. Jovanović

Prelazak na kombinovani model nastave, od ove nedelje za srednjoškolce, prepolovio je broj "igrača" u timu, ali je spisak sportova ostati isti pošto, kako su nam rekli u školama, od nadležnih nije stiglo nikakav dopis, pa profesori, umesto ispred ekrana, ponovo ocenjuju đake u fiskulturnim salama i dvorištima.

Prema rečima Miomira Dragaša, direktora OŠ "Ivan Goran Kovačić", nastava fizičkog vaspitanja odvija se kao pre korone. Nikakvih dodatnih uputstava nije bilo. Časovi se drže u dvorištu, kada je lepo vreme. Na časovima se, osim trčanja i gimnastike, igraju i košarka, odbojka, fudbal i drugi sportovi, koji su bili "izbačeni" iz rasporeda tokom prošle školske gdoine.

Profesori fizičkog vaspitanja su, prošle godine, upozorili da su časovi fizičkog vaspitanja nezamenljivi i neophodni jer će se, zbog smanjene fizičke aktivnosti, kod dece pojaviti gojaznost, opadanje fizičke kondicije, narušeno držanja tela, slabljenje imunog sistema i problemi mentalnog zdravlja. Njihovo strukovno udruženje - Srpski savez profesora fizičkog vaspitanja i sporta (SSPFVS) je uradilo i stručne preporuke za organizovanje nastave iz ovog predmeta, u uslovima trenutne epidemiološke situacije

- Naš stav je da nastava fizičkog vaspitanja treba da se izvodi u školi u skladu sa preporukama, da bismo omogućili deci konkretnu, usmerenu, vođenu fizičku aktivnost koja im je neophodna kao preventivna mera u očuvanju zdravlja - naveli su profesori fiskulture.

PREPORUKE ZBOG EPIDEMIJE

SSPFVS je preporučio da se prilikom svih fizičkih aktivnosti održava distanca, da se izbegavaju fizički kontakti, kao što su "baci pet", rukovanje, zagrljaji, pozdrav pesnicama, kao i okupljanje učenika pre i posle časa.

Učenici ne bi trebalo da nose maske prilikom fizičkih aktivnosti, niti koriste zajedničke svlačionice. Ako se koriste, trebalo bi da se redovno dezinfikuju i da đaci ulaze u manjim grupama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)