LOŽIONICA POSTAJE KREATIVNI CENTAR: Raspisan konkurs za idejno rešenje prostora železničkog čvorišta u Beogradu na vodi

S. Milošević

05. 09. 2021. u 16:00

DEVASTIRANA Ložionica (staja za lokomotive) na prostoru kod Mostarske petlje, koja je pod zaštitom države i iz koje su pre nekoliko godina ukradene vredne lokomotive, postaće kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

ЛОЖИОНИЦА ПОСТАЈЕ КРЕАТИВНИ ЦЕНТАР: Расписан конкурс за идејно решење простора железничког чворишта у Београду на води

Foto Tanjug

Vlada Srbije raspisala je arhitektonsko-urbanistički konkurs za njegovo idejno rešenje, čiji obrisi bi trebalo da podsećaju da je na tom prostoru pre izgradnje Beograda na vodi bio kompleks nekadašnjeg ogromnog železničkog čvora.

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, raspisala je konkurs za idejno rešenje budućeg "višenamenskog čvorišta na prostoru nekadašnje okretnice, ložionice i vodotornja Železničke stanice". Krajnji rok za podnošenje radova je 29. oktobar. Rezultati konkursa biće poznati 15. novembra, a nagradni fond je 56.000 dolara.

Na osnovu pobedničkog rešenja radiće se projektna dokumentacija za multifunkcionalni centar "Ložionica". Pošto je pod zaštitom države, polukružni objekat gde su nekada stajale lokomotive ne sme da se poruši. Zabrana njenog rušenja bila je predviđena i planskim dokumentom "Beograda na vodi".

ZLOČIN Lokomotive "Pula" i "Presek" ukradene iz Ložionice 2018. , Foto Z. Jovanović

Arhitekte imaju zadatak da osmisle dve zone. Multifunkcionalni centar, koji uključuje rekonstrukciju ložionice i otvorenog prostora bivše okretnice, nalazi se u prvoj zoni.

Njeno idejno rešenje podrazumeva i izgradnju poslovnog aneksa od 22.627 kvadrata.

Pošto je Ložionica u veoma lošem stanju, autori bi trebalo da daju rešenje kojim bi se prilikom rekonstrukcije sačuvao izgled severne i južne lučne fasade, kao i bočnih fasada, krova i konstruktivnog sistema. Potrebno je da se ne naruši čitljivost i prepoznatljivost Ložionice. Zato, budući poslovni aneks ne sme da ugrozi fasadu sa natpisom "Ložionica" jer je ona, kako piše u dokumentaciji, "reprezent celokupnog nekadašnjeg kompleksa okretnica, ložionica, vodotoranj, pa treba da bude simbol multifunkcionalnog centra". Na nekadašnjem otvorenom prostoru okretnice za parne lokomotive, nići će trg gde će se organizovati razne manifestacije.

IDEJA Na ovom prostoru izgradiće se trg gde će se organizovati različite manifestacije, Foto D. Milovanović

Druga zona obuhvata prostorno-programska rešenja sadržaja kulture koji se tiče objekata Vodotornja površine od 8.971 kvadrata. Vodotoranj je očuvan i kao takav trebalo bi da zadrži originalne elemente.

KRAĐA 2018. GODINE

AVGUSTA 2018. iz Ložionice su kradljivci sekundarnih sirovina, pošto su ih isekli na komade, u delovima odneli lokomotive "Pula" i "Presek", stare više od 130 godina. Ovi vredni primerci u svetskim razmerama, zauvek su izgubljeni. Ložionica je tada bila deo depoa Železničkog muzeja, koja je posle povlačenja ljudstava usled promena nadležnosti, ostala nezaštićena.

METRO U BLIZINI

U TEKSTU tendera, navodi se i da će ovde biti i metro stanica Gazela, deseta stanica prve metro linije. Tu je planirana i podzemna garaža sa 200 parking-mesta, ali nije dozvoljeno da ona bude ispod objekta ložionice i dela nekadašnje okretnice.

PODSTICAJ

KREATIVNO-inovativni multifunkcionalni centar trebalo bi da pruži novi podsticaj kreativnoj i IT industriji, ali i da privuče turiste svojim sadržajima. Za ovakvim prostorom, kako se navodi u dokumentima, postoji potreba iz perspektive publike - javnosti koja koristi ovakve sadržaje.

Foto Železnički muzej

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŽITELJI RAKOVICE, SPREMITE ZALIHE VODE: U ponedeljak suve česme u ovim ulicama