PLODOVI MORA IZ KAZANA OD 1.000 LITARA: Tradicionalna manifestacija "Fiš fest" kod kule Nebojša traje još danas

S. V.

05. 09. 2021. u 07:15

MIRIS riblje čorbe, pastrmke na žaru i ostalih specijaliteta iz reka i mora širio se šetalištem pored Dunava kod Kule Nebojša, gde se još danas održava tradicionalni "Fiš fest".

ПЛОДОВИ МОРА ИЗ КАЗАНА ОД  1.000 ЛИТАРА: Традиционална манифестација Фиш фест код куле Небојша траје још данас

GARANCIJA Stevo Karapandža (drugi zdesna) sa kolegama pored kazana, Foto V. Danilov

Ova manifestacija već godinama okuplja ljubitelje ribljeg menija, ali i najbolje kuvare koji u kotlićima spremaju specijalitete iz slanih i slatkih voda.

U kazanu od hiljadu litara, jedan od najpoznatijih kuvara nekadašnje SFRJ Stevo Karapandža je sa svojim kolegama iz Crne Gore, Splita i Beograda spremao plodove mora sa njokama. Oni su kuvali ispred restorana "Vodenica", koji je jedan od organizatora ovog festivala, zajedno sa Opštinom Stari grad i udruženjem "Dunav u srcu". Priprema je bila veoma jednostavna, a prolaznici su nestrpljivo očekivali da probaju jelo slavnog kuvara.

- Iako živim u Lovranu u Istri, u Beograd dolazim nekoliko puta godišnje, na poziv svojih prijatelja - govori, za naš list, čuveni Karapandža.

- Spremanje morskih plodova sa njokama nije uopšte zahtevno a kuva se najviše pola sata. Poslednjeg dana "Fiš festa" spremaćemo riblju čorbu, naravno. U eri interneta kada su svi recepti dostupni putem nekoliko klikova, nema velikih kulinarskih tajni, a mislim da ih nikad nije bilo. Nema se tu šta kriti.

Pastrmka sa prilozima juče se najbolje prodavala, a Beograđani su čekali u redu da probaju soma i šarana. Za najmlađe su bile organizovane radionice, ali i zabavni kutak za igru sa loptom i akrobacije u skakaonici.

CENE

TANjIR riblje čorbe na "Fiš festu" košta 300 dinara. Isto toliko izdvojićete za porciju girica dok su kolut lignje, šaran i deverika 400 dinara. Ukoliko ste ljubitelj pastrmke ili soma, platićete 450 za porciju, a pomfrit kao prilog košta 200 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)