PRESUDILI USLOVI PLAĆANJA: GSP "Beograd" doneo odluku o kupovini 100 turskih zglobnih autobusa na gas kompanije BMC

S. B. M.

23. 08. 2021. u 13:29

GSP "Beograd" donelo je odluku da prihvati ponudu kompanije "M.P.N. promet" i kupi 100 autobusa na komprimovani gas turske kompanije BMC po ceni od 41,08 milion evra sa PDV.

ПРЕСУДИЛИ УСЛОВИ ПЛАЋАЊА: ГСП Београд донео одлуку о куповини 100 турских зглобних аутобуса на гас компаније БМЦ

Foto N. Skenderija

Ponuda kompanije "Solaris", čiji autobusi su na ulicama godinama ocenjena je kao neprihvatljiva, jer "nije data u svemu prema zahtevima naručioca". Ova kompanija dala je ponudu od 39.648.000 evra sa PDV.

- JKP GSP "Beograd" je javnu nabavku sprovelo u otvorenom postupku poštujući sva načela javnih nabavki. Nakon pregleda i ocene dostavljene dokumentacije, ponuda koju je dala grupa ponuđača: "Unikredit lizing Srbija doo Beograd", "S-lizing doo Beograd" i "M. P. N. promet doo Beograd" je ocenjena kao odgovarajuća i prihvatljiva. Ponuda ponuđača Solaris Bus&Coach Owiska odbačena kao neprihvatljiva jer nije isupnjavala formalne uslove da bi se finansijska ponuda uopšte razmatrala - naveo je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Ugovor je dodeljen grupi ponuđača predvođenih beogradskom firmom "M.P.N. promet", od koje je Grad kupio 70 solo autobusa. Vrednost jednog autobusa je 342.339,99 evra, od čega je cena vozila 279.500 evra, lizing naknada 38.239,33 evra i cena kompletnog servisiranja i održavanja u periodu od tri godine 24.600 evra.

Od vrednosti ovog ugovora, kako je naveo Vesić, JKP GSP "Beograd" ostvaruje povrat od 10 odsto na osnovu "zelene linije" finansijskog lizinga, pa je ukupna cena deset odsto niža.

U dokumentaciji se navodi i da je "MPN promet" u delu gde piše da li je izvršio neprimeren uticaj na postupak odlučivanja odgovorio sa "da". Ipak, konstatuju i da je prilikom odgovaranja na portalu zabeležen pogrešan odgovor, te da je, kada ga je komisija pitala da se izjasni, negirao bilo kakav neprimereni uticaj.

Kompanija "Solaris", kako stoji u obrazloženju, ponudu je podnela samostalno i time nije ispunjen zahtev kupovine vozila putem lizinga. Ujedno, ova kompanija nije dostavila ni bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, izjavu o garanciji, izjavu da je u prethodne tri godine proizvela i isporučila minimum 100 vozila. 

ISPORUKA

Ukupan broj lizing rata je 72, a ponuđač se obavezuje da isporuči autobuse u roku od 220 do 320 dana od kada ugovor stupi na snagu. Obuka vozača i servisera će se obaviti tri dana od isporuke prvog vozila. Ponuđač daje garanciju od tri godine za celo vozilo, a na šasiju, karoseriju i podni sklop 10 godina. Kompanija MNP ima i ovlašćeni servis za BMC vozila na Auto-putu Beograd - Zagreb, čime je ispunjen i uslov da objekta gde se vozilo popravlja bude udaljen najdalje 50 kilometara od pogona GSP.

VOZILA BMC OD 2019. NA ULICAMA

Grad je aprila 2019. od kompanije "M.P.N. promet doo" Beograd kupio 70 novih niskopodnih solo autobusa proizvođača BMC iz Turske.

"Solarisova" zglobna vozila na ulicama su od marta 2013. godine i voze po celom gradu, na najprometnijim linijama poput 18 i 31. Nabavka je finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, u iznosu od 65 miliona evra, zajedno sa pratećom opremom, uslugama i obukom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici