LEPŠA LICA BANJICE I TAŠA: Na pet opština kupališne oaze u koje grad ulaže novac, za iduću godinu u planu izgradnja još pet bazena

Gorana NOVAKOVIĆ

06. 08. 2021. u 19:12

OSIM na gradskim plažama na Dunavu i na Savskom jezeru, spas tokom vrelih dana sugrađani mogu pronaći i na pet bazena.

ЛЕПША ЛИЦА БАЊИЦЕ И ТАША: На пет општина купалишне оазе у које град улаже новац, за идућу годину у плану изградња још пет базена

Foto P. Mitić

Ove letnje oaze prostiru se na isto toliko opština, pa se Zvezdara, Stari grad, Novi Beograd, Voždovac i Palilula mogu podičiti da pružaju razonodu u letnjim mesecima.

Novosti

Međutim, da bi sačuvali svoj sjaj i privukli što više posetilaca, Grad Beograd uložio je sredstva da se pojedina kupališta obnove. Poslednje umivanje doživeli su bazeni na Banjici. Lane, u jeku epidemije, novo lice dobio je "Tašmajdan".

"BANjICA", Foto P. Mitić

Najkasnije od svih, Sportski centar "Voždovac" otvorio je krajem jula kapije kupališta pod vedrim nebom. Čekanje je vredelo, jer posle tri godine ključa u bravi, Beograđani sada imaju ambijent za uživanje. Samo tri nedelje bile su potrebne radnicima da dovedu kupalište u red, ali da bi se to sprovelo u delo, bilo je potrebno da se okonča sudski spor zbog kojeg je bazen bio zaključan.

- U Beogradu imamo dva nova bazena, koje će građani moći da koriste. Nova, jer se suštinski koriste ponovo, a inače napravljena su još 1973. godine - ponosno je pred otvaranje bazena za posetioce rekao zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

"11. APRIL", Foto A. Stevanović

Ovu rekonstrukciju zajedničkim snagama uradili su Grad Beograd, Sekretarijat za investicije i Opština. Naredne godine u planu je da se urede i unutrašnji bazeni, jer je cilj da Banjica ostane dom vaterpolista Partizana.

Vreme vanrednog stanja i epidemiološke situacije iskorišćeno je za izvođenje velike rekonstrukcije otvorenih bazena pri Sportskom rekreativnom centru "Tašmajdan". Radovi su počeli pre izbijanja epidemije, u martu 2019. godine, da bi kapije ponosno bile raširene za Beograđane u avgustu. Kasnije nego inače, ali dovoljno dugo da se žitelji Palilule izbrčkaju u novom. Vrednost ovog posla iznosila je blizu 230 miliona dinara, bez PDV. Beograđani kažu - vredelo je svake pare. A da je tako svedoči i poseta koju ovi bazeni beleže već tokom aktuelne kupališne sezone. Za "Taš" u srcu prestonice radi i temperatura vazduha.

"OLIMP", Foto N. Fifić

- Blago je povećan broj posetilaca u odnosu na prethodnu sezonu, ali ne preko maksimalno dozvoljenog broja posetilaca - kažu u upravi bazena. - Takođe, u toku ove sezone imamo i toplije vreme i veći broj dana bez padavina, što utiče na posetu.

Iako je novo korito bazena u potpunosti belo, voda zbog refleksije ima azurno plavu boju.

Ugrađena je i nova rasveta, pa noćno kupanje predstavlja užitak. Skakaonica nema, a dubina bazena je s jedne strane smanjena sa četiri na dva metra, pa je sada lakše čišćenje i zagrevanje vode. Napravljeno je i novo prohromsko korito.

Novosti

Nijedan bazen, osim onih na Košutnjaku, koji je pri Republičkom zavodu za sport, nema skakaonicu. Ta činjenica, međutim, sugrađanima ne smeta. Bazeni "25. maj" na Dorćolu, pri Sportskom centru "Milan Gale Muškatirović", "11. april" na Novom Beogradu i zvezdarski "Olimp" svakodnevno imaju posetu koja prevazilazi lokalne stanovnike. Zabava je zagarantovana, uz strog nadzor spasilačkih ekipa, koje dežuraju i brinu o bezbednosti kupača. Nažalost, epidemiološka situacija smanjila je broj posetilaca.

Inače, Mladenovčani i žitelji Barajeva trenutno nemaju lokalne otvorene bazene.

Međutim, dobra volja Grada Beograda postoji, te će u narednom periodu biti razmatrane mogućnosti kako da letnja sezona oživi i u ovim opštinama.

"TAŠ", Foto V. Danilov

GALE RENOVIRAN 2012.

OKO 900 miliona dinara svojevremeno je izdvojeno kako bi potpuno bili renovirani bazeni SRC "Milan Gale Muškatirović". Tokom 2012. godine obnovljeni su zatvoreni i otvoreni bazen, krov, staklena fasada i bazenska tehnika. Objekat je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture tako da se rekonstrukcijom nije promenio spoljni izgled, ali je zato njegova unutrašnjost drugačija.

Inače, bazeni su zatvoreni iz bezbednosnih razloga marta 2006. godine i nakon toga je odlučeno da se rekonstruiše ceo sportski centar.

NOVE LOKACIJE

- PLANIRAMO da sledeće godine započnemo izgradnju pet otvorenih bazena i to će biti prvi put posle više od pedeset godina da Beograd dobije nove bazene. Jedan će biti u Borči, drugi pored Hale "Aleksandar Nikolić", zatim u Južnom bulevaru na Vračaru, u Zemunu i u Lazarevcu. Tada ćemo moći da razgovaramo sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da se plivanje uvede kao obavezan predmet u osnovnoj školi - najavio je nedavno zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)