"LEŽEĆE" POSTAVE SAMO GDE JE MOGUĆE: Za postavljanje horizontalne signalizacije godišnje do 400 rešenja

A. Z. KLISURIĆ

05. 08. 2021. u 07:52

BEOGRAĐANI koji su zabrinuti za bezbednost u svojim ulicama često upućuju Sekretarijatu za saobraćaj zahteve za postavljanje fizičkih prepreka na putu, takozvanih "ležećih policajaca".

ЛЕЖЕЋЕ ПОСТАВЕ САМО ГДЕ ЈЕ МОГУЋЕ: За постављање хоризонталне сигнализације годишње до 400 решења

Foto A. Stevanović

Kako su nam rekli u Sekretarijatu, oni godišnje izdaju od 350 do 400 rešenja za postavljanje saobraćajne signalizacije i opreme. Najviše pažnje posvećeno je područjima u blizini škola.

"Novosti" su u junu pisale o problemu koji imaju žitelji Ilirske ulice u Surčinu, jer sa oprezom izlaze iz svojih domova zbog vozača koji jure ovom saobraćajnicom.

Iako predlozi za postavljanje saobraćajnih prepreka pristižu na adresu Sekretarijata, nisu uvek sve deonice prepoznate kao nebezbedne, što je bio slučaj i sa Ilirskom ulicom.

- Sarađujemo sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbednost saobraćaja i razmenjujemo podatke o saobraćajnim nezgodama i kritičnim tačkama - govore u Sekretarijatu.

- Na osnovu analize preduzimamo odgovarajuće bezbednosne mere.

Postavljanje ležećih policajaca zavisi od protoka saobraćaja, broja konfliktnih situacija između pešaka i vozila i ranga saobraćajnice.

Kako kažu u Sekretarijatu sa saobraćaj u gradu ima mnogo kritičnih tačaka, ali njihov glavni prioritet su zone škole, a do sada je urađeno 180 projekata za ovakva područja, kako bi povećali bezbednost školaraca, ali i svih drugih učesnika u saobraćaju.

Osim pored osnovnih i srednjih škola, prioritetne lokacije za postavljanje saobraćajnih "prepreka" su i ulice u blizini domova za stara lica.

KRITIČNO Problematične su i saobraćajnice oko tržnih centara, Foto B. B.

Kao kritične tačke pokazale su se i saobraćajnice u blizini tržnih centara, gde je veća frekvencija prolaznika. Ovakve lokacije dodatno su "osigurane" tehničkom regulacijom, ali i postavljanjem ležećih policajaca.

Kako su nam rekli U Sekretarijatu dešava se i da se građani žale zbog postavljanja saobraćajnih prepreka.

- Mali je broj primedbi gde nam se građani bune zbog vibracija, pa smo prinuđeni da pratimo neko vreme situaciju na terenu i da izmestimo ležećeg policajca - govore u Sekretarijatu.

JASNI RAZLOZI U OBRAZLOŽENjU

GRAĐANI Sekretarijatu za saobraćaj mogu da podnesu zahtev za postavljanje fizičkih prepreka i vertikalne signalizacije u pisanoj formi sa jasnim razlogom za postavljanje.

Ovakve dopise mogu predati u Gradskoj upravi. Kako su rekli, zbog aktuelne epidemiološke situacije, uzimaju se u obzir i zahtevi građana koji stižu na njihovu adresu elektronskim putem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)