U PLANU KLINIKA ZA MALE ŽIVOTINJE: Završen jedinstveni idejni projekat fakulteta veterinarske medicine, značajan za grad u celini

B. Borisavljević

25. 07. 2021. u 12:24

FAKULTET veterinarske medicine ima u planu otvaranje Klinike za male životinje, koja bi se nalazila u krugu ove visokoškolske ustanove.

У ПЛАНУ КЛИНИКА  ЗА МАЛЕ ЖИВОТИЊЕ: Завршен јединствени идејни пројекат факултета ветеринарске медицине, значајан за град у целини

Foto Arhiva

Idejni projekat jedinstvene zdravstvene ustanove kako u prestonici, tako i u Srbiji, završen je. Međutim, da bi se "gradilište" otvorilo, fakultetu je potrebna finansijska podrška.

Prema rečima prof. dr Milorada Mirilovića, v. d. dekana Fakulteta veterinarske medicine (na slici), poliklinika čija bi izgradnja koštala oko milion evra, bitna je zbog podizanja nivoa zdravstvene zaštite kućnih ljubimaca u Beogradu, što je postao značajan segment života u prestonici. Takođe, donela bi i povećanje prihoda grada.

- Izgradnjom poliklinike, povećali bismo broj pacijenata, što bi nam omogućilo akreditaciju u grupaciju veterinarskih fakulteta Evrope -  objašnjava profesor Mirilović.

- Tako bi bili prepoznati kao međunarodi fakultet, što bi dovelo strane studente da studiraju kod nas. Njihov dolazak i boravak doneli bi finansijski efekat Gradu. Izgradnja poliklinike bi koštala oko milion evra. Nalazila bi se između dva krila zgrade fakulteta, gde je sada ćumurana. Na jednom mestu, bile bi objedinjene sve službe i laboratorije, što bi poboljšalo kvalitet zdravstvene zaštite za pse, mačke i ostale životinje, koje Beograđani čuvaju kao kućne ljubimce.

Foto Arhiva

Dekan Mirilović kaže da fakultet može sam da finansira izgradnju poliklinike, kada bi država isljunjavala svoje obaveze u pogledu pokrića materijalnih troškova. To je, inače, veliki problem većine visokoškolskih ustanova, pogotovu onih koje nemaju na hiljade studenata, pa su prinuđene da se snalaze kako znaju i umeju. Najčešće novac obezbeđuju iz sopstvenih prihoda.

- Naši materijalni troškovi su oko 90 miliona godišnje, a država nam plati od 20 do 25 miliona dinara - objašnjava profesor Marinović.

- Kada ne bismo davali dodatnih 70 miliona, kako bi se nastava normalno odvijala, mogli bismo sami da izdvojimo novac za izgradnju poliklinike. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je tražio da damo predloge za saradnju, pa smo ga obavestili o našoj ideji. Ako bi Grad preuzeo da plaća režimske troškove sami bismo izgradili kliniku.

Prof. dr Milorad Mirilović, Foto Milena Anđela

Fakultet planira da u Mladenovcu otvori kliniku za velike životinje. To bi bila mala farma sa gazdinstvom, na kojoj bi živela jedna porodica i održavala ga.

PRIMER IZ ZAGREBA

ZAGREB je dobio najsavremeniju veterinarsku kliniku, zahvaljujući srećnom spletu oklonosti.

- Gradonačelniku Zagreba ili njegovom rođaku se razboleo pas - priča profesor Mirilović.

- On ga je odveo kod vetrinara i kada je video u kako je očajnom stanju klinika na fakultetu, alarmirali su sve. Tako su dobili najsavremeniju kliniku za male životinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)