VOŽNJA TAKSIJEM NE POSKUPLJUJE? Predstavnici udruženja Sitab traže povećanje cena usluga, odlučuje gradski sekretarijat za javni prevoz

G. NOVAKOVIĆ

12. 07. 2021. u 08:35

IAKO su taksisti okupljeni oko Strukovnog udruženja preduzetnika SITAB zatražili od Grada da se poveća cena usluge ovog vida javnog prevoza, po svemu sudeći, neće dobiti pozitivan odgovor.

ВОЖЊА ТАКСИЈЕМ НЕ ПОСКУПЉУЈЕ? Представници удружења Ситаб траже повећање цена услуга, одлучује градски секретаријат за јавни превоз

Foto P. Milošević

U toku je izrada podzakonskih akata, između kojih je i Odluka o ceni taksija. Nadležnom sekretarijatu se u prethodnom periodu obratila podneskom i Taksi komora, koja je iznela stav da u ovom trenutku ne treba uvoditi nikakve promene u vezi sa ovim zahtevom.

Ovo, za "Novosti", ističu iz Sekretarijata za javni prevoz, povodom zahteva Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Beograda da se start vožnje "podigne" za 130 dinara. Start je trenutno 170, što bi sa traženim povećanjem iznosilo 300 dinara.

- Cena usluge taksi prevoza na teritoriji grada Beograda određena je Rešenjem o ekonomski najnižoj ceni po kojoj se auto-taksi prevoz putnika mora obavljati na teritoriji grada Beograda - kažu u Sekretarijatu. - Napominjemo da se nama obratila podneskom i Taksi komora (UPTKS) u vezi sa inicijativom za promenom cene taksi usluge i iznela stav da u ovom trenutku ne treba uvoditi nikakve promene u vezi sa predloženim.

Iz Sekretarijata za javni prevoz podsećaju na studiju "Planiranje i projektovanje sistema taksi prevoza putnika u Beogradu za period od 2020. do 2024. godine", u kojoj su date smernice za dalji razvoj taksi prevoza. Predmet analize je i primenjeni tarifni sistem i odgovarajući cenovnik usluga. Studijom su obuhvaćeni i svi fiksni i varijabilni troškovi, koje snose taksi prevoznici prestonici.

- Imajući u vidu da nije u potpunosti stabilizovano tržište, treba biti oprezan u korekciji cena. Svakako, pre eventualnog donošenja odluke potrebno je izvršiti kalkulaciju cene za stanje parametara u odgovarajućem preseku vremena - zaključuju u Sekretarijatu.

Podsetimo, okupljeni taksisti oko SITAB traže da se poveća cena vožnje i da se pospeši primena Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kako bi se iskorenila nelojalna konkurencija. Oni su ponudili dva modela poskupljenja. U jednom bi start skočio sa 170 na 300 dinara, dok bi u drugom cena starta, čekanja i kilometra porasla za 30 odsto

- Porasli su troškovi goriva, tehničkog pregleda, održavanja vozila, registracije, osiguranja. Kupovinom novih vozila uz subvencije Grada, taksisti su u obavezi da odlaze u ovlašćeni servis, što takođe košta više. Svesni smo da će građane da pogodi ovo poskupljenje, ali kada se naši troškovi stave na papir, potrebno je korigovanje cena, koje nisu menjane deset godina - rekao je predsednik Udruženja Vlado Bulatović.

NADZOR NAD ZAKONOM

ZAHTEV upućen Skupštini grada, gradonačelniku prof. dr Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku Goranu Vesić, odnosi se i na pooštravanje primene Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

- Tražimo od gradonačelnika i da pospeši primenu zakona, jer je nezakonit taksi prevoz i dalje prisutan. S tim u vezi, od resornog ministarstva je zatraženo da primeni meru nadzora nad njegovom primenom. Insistiramo da se iz posla isključe oni koji ne plaćaju porez - kaže predsednik SITAB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri