VODA U VRČINU DO KRAJA NEDELJE: Uzorci iz bunara poslati na ispitivanje, čekaju se rezultati

J. D.

01. 07. 2021. u 08:21

PROBLEM sa vodosnabdevanjem u gročanskom naselju Vrčin trebalo bi da bude rešen do kraja nedelje.

ВОДА У ВРЧИНУ ДО КРАЈА НЕДЕЉЕ: Узорци из бунара послати на испитивање, чекају се резултати

Foto: D.Milovanović

Radovi na povezivanju između rezervoara privatnog vodovoda firme "Male vode" i vodovodne mreže u Vrčinu su završeni. Bunar je ispran, a voda poslata na analizu čiji se rezultati očekuju za nekoliko dana. Ukoliko se pokaže da je voda upotrebljiva za piće, mreža će odmah biti puštena u rad.

- Tehnički deo je završen, sada samo čekamo rezultat analize - rekao je, za "Novosti", Mirko Dobrijević, direktor JP "Vodovod i kanalizacija Grocka". - Kapacitet lokalnog vodovoda je 12 litara u sekundi, a sada kada je mreža gročanskog preduzeća spojena sa privatnim vodovodom ovaj kapacitet biće pojačan sa još šest do osam litara u sekundi.

Takođe, iz ovog privatnog bunara se trenutno snadbevaju škola i obdanište u Vrčinu. Kako bi svako domaćinstvo u ovom naselju bar u jednom delu dana imalo vode, uvedene su restrikcije u celom mestu. Takođe, u saradnji sa Gradom, u ovaj deo opštine stigle su i četiri cisterne sa vodom za piće koje obilaze delove Vrčina i jedna koju je obezbedila opština.

Trajno rešenje ovog problema svakako je izgradnja distributivnih cevovoda za koji su ugovor nedavno potpisali Grad i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju. Neto vrednost ugovorenih radova je 1,14 milijardi dinara i izvoćač radova biće uveden u posao 1. jula. Radovi će trajati devet meseci, tako da će u proleće sledeće godine biti stvoreni uslovi za priključenje građana naselja Grocka i Vrčin na gradsku vodovodnu mrežu.

UPORNI U PROTESTIMA

KAKO još nije uspostavljeno normalno vodosnabdevanje u Vrčinu, nezadovoljni stanovnici ovog kraja se svake večeri u znak protesta okupljaju kod izlaza na auto-put. Ističu da će se protesnim skupovima nastaviti sve dok ne bude bilo vode u svakom domaćinstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri