PO KOMARCIMA IZ VAZDUHA: Raspisan tender za avione koji će zaprašivati krvopije

J. Dinčić

25. 06. 2021. u 11:15

AVIJACIJA kao najjače sredstvo u borbi protvi komaraca biće podignuta za najkasnije 15 dana ako monitoring pokaže povećanu brojnost dosadnih krvopija u vazduhu.

ПО КОМАРЦИМА ИЗ ВАЗДУХА: Расписан тендер за авионе који ће запрашивати крвопије

Foto: N.Skenderija

Sektor ekologije JKP "Gradske čistoće" dobio je dozvolu za podizanje avijacije i raspisao tender za avione, koji će biti završen najkasnije za dve nedelje. Ako i tada monitoring koji utvrđuje brojnost komaraca bude povišen, avijacija će sigurno uzleteti i to istog dana po završetku konkursa.

- Zasad radimo na suzbijanju sa zemlje, a ako monitoring pokaže da broj dostiže potrebni maksimum, istog trenutka ćemo podići avijaciju - kažu u "Gradskoj čistoći".

Dodaju i da se svakodnevno prati brojnost komaraca. Po uzoru na prosek za ovo doba godine u poslednjih pet sezona, u klopkama u priobalju, najviše je zabeleženo 1.600 jedinki dnevno. Da bi bila aktivirana avijacija, potrebno je da njihov broj bude 2.500.

Takođe, osim sa zemlje počele su i akcije suzbijanja komaraca motornim čamcima duž obala. Preparat koji se koristi registrovalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine i upisalo u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Bezbedan je po zdravlje ljudi i životinja. Međutim, juče su sve akcije bile otkazane zbog povišene dnevne temperature.

Trenutno su najaktivniji komarci iz roda "edes". Na mestu njihovog uboda može se pojaviti reakcija na koži.

APEL

IZ Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP "Gradska čistoća" apeluju na pčelare da tokom termina suzbijanja komaraca zatvore pčele u košnice, a sugrađani se mole da ekipi "Čistoće" omoguće nesmetan rad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a