FABRIKA U VELIKOM SELU NA JESEN: Izgradnja prvog postrojenja za preradu otpadnih voda počinje za dva meseca

J. D.

12. 06. 2021. u 06:47

RADOVI na izgradnji prve fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu počeće u septembru. Izgradnjom ovog postrojenja biće ukinuto 80 od ukupno 100 direktnih izliva u Savu i Dunav gde se svake godine izlije fekalija zapremine 60.000 olimpijskih bazena.

ФАБРИКА У ВЕЛИКОМ СЕЛУ НА ЈЕСЕН: Изградња првог постројења за прераду отпадних вода почиње за два месеца

Prva faza radova trajaće dve i po godine / Foto Opština Grocka

Planirano je i da do kraja godine, nakon Velikog Sela, izgradnja fabrika počne i u Batajnici, Ostružnici i Obrenovcu a od naredne godine i u Grockoj.

- Samo fabrika za preradu otpadnih voda u Velikom Selu "pokriva" prostor na kojem u Beogradu živi oko milion i po ljudi - rekao je Goran Vesić zamenik gradonačelnika na nedavno održanoj sednici Skupštine grada. - Ukupna vrednost svih pet fabrika za preradu otpadnih voda koje su potrebne Beogradu iznosi oko milijardu evra, a sve će, naravno, biti rađeno uz pomoć Vlade, koja je obezbedila novac za prvu fazu radova u Velikom Selu.

Prva faza ovih radova trajaće dve i po godine, druga još dve, ali će fabrika već posle prve faze početi sa preradom otpadnih voda. To neće biti hemijska i potpuna prerada, već fizička. Već posle kraja prve faze i početka nekompletnog procesa prečišćavanja imaćemo mnogo bolju situaciju, što znači da će otpadne vode mnogo manje zagađivati reke u koje se budu ispuštale. Kako je ranije bilo reči, vrednost ovog projekta samo u prvoj fazi radova je 285 miliona evra, dok će druga koštati između 400 i 500 miliona evra.

NEPRIJATNI MIRISI

NEPRIJATNI mirisi koji se u letnjim danima šire prestonicom svakako su zbog nepostojanja adekvatne kanalizacione mreže i fabrika za preradu otpadnih voda. Nadležni ističu da će nova postrojenja uticati pre svega na smanjenje zagađenosti reka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)