BIĆE MLAVA KAO SUZA: U Petrovcu na Mlavi grade postrojenje za prečišćavanje i rešavaju ekološki problem

D. NOVKOVIĆ

10. 05. 2021. u 06:21

PETROVAC na Mlavi se našao u prvoj grupi srpskih opština u kojima će se, uz pomoć države, graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

БИЋЕ МЛАВА КАО СУЗА: У Петровцу на Млави граде постројење за пречишћавање и решавају еколошки проблем

Deo toka Mlave / Foto D. Novković

Prema rečima Duška Nedinića, prvog čoveka lokalne samouprave, reka Mlava je nizvodno od grada ozbiljno ugrožena i zagađena.

- Kvalitet vode u tom delu reke je 3 B klase, što znači da nije za rekreaciju i ribolov, a glavni razlog je što se otpadne vode iz domaćinstava i privrednih subjekata izlivaju u Mlavu, pa ćemo gradnjom postrojenja dobiti čistu vodu i zaštićenu reku - istakao je Nedinić.

Osim u zaštiti Mlave, država će pružiti pomoć i u sanaciji i rekultivaciji deponije. Takođe, pomoći će i u nabavci mobilnog protivplavnog sistema, za koji je iz budžetskog fonda već odobren 4,1 milion, dok će lokalna samouprava učestvovati sa 500.000 dinara.

- Ovaj projekat značiće najviše u obezbeđivanju grada, ali s obzirom na to da je mobilan, moći će u najkraćem vremenskom roku da se reaguje gde god se za to bude ukazala potreba - napomenuo je Nedinić.

Iz budžetskog fonda finansiraće se i sanacija gradskog trga u Petrovcu na Mlavi, sa pripadajućom pešačkom zonom. Putem konkursa, lokalna samouprava pokušava da realizuje i plan za dogradnju dečjeg vrtića, jer je povećanje kapaciteta za prijem mališana i ukidanje liste čekanja već duže vreme - prioritet.

- Potrebna su velika sredstva i zato nam je neophodna podrška republičkih organa. Zahvaljujući dobrim kontaktima sa ministarstvima, ali i zato što smo pokazali ozbiljnost u realizaciji svih dosadašnjih projekta, verujem da ćemo uskoro rešiti i ovaj problem - zaključio je Duško Nedinić.

MOST

- TRENUTNO najaktuelniji projekat je završetak radova na pešačkom mostu u parku. Imali smo manjih tehničkih poteškoća, ali uskoro sledi završetak, najverovatnije do kraja meseca. Most je već prohodan za pešake i smatram da je čekanje vredelo, jer su rezultati za svaku pohvalu - procenjuje Nedinić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)