OTPADNIH VODA PREVIŠE ZA POSTROJENJE: Kako je u Pljevljima napravljena fabrika od 5,3 miliona evra koja - ne radi (FOTO)

M. DROBNjAK

14. 04. 2021. u 12:20

PLjEVALjSKO postrojenje za preradu otpadnih voda u selu Židovići, u koje je do sada uloženo 5,3 miliona evra, iako je odavno trebalo da bude u funkciji, ne radi i ne zna se kada će početi sa radom.

ОТПАДНИХ ВОДА ПРЕВИШЕ ЗА ПОСТРОЈЕЊЕ: Како је у Пљевљима направљена фабрика од 5,3 милиона евра која - не ради (ФОТО)

Foto: M. D.

Nakon što je postrojenje izgrađeno, ispostavilo se da u njega dotiču mnogostruko veće količine otpadnih voda od projektovanih i da je potrebno rekonstruisati gradsku kanalizacionu mrežu, odnosno odvojiti atmosfersku od fekalne.

- Ovo je ogledni primer neznanja, nesposobnost, neodgovornost. Ono što je zaprepašćujuće je da neko osmišljava projekat, a da osnovne parametre nije uzeo u obzir u pogledu mogućnosti nakon realizacije da taj projekat stavi u funkciju - kaže Vladislav Bojović, odbornik Demokratske narodne partije (DNP).

Da bi postrojenje koje je završeno profunkcionisalo, potrebne su kratkoročne i dugoročne mere na sanaciji i izgradnji kanalizacione mreže u gradskom području.

- Trenutno se priprema tenderska dokumentacija za objavljivanje javne nabavke gde će biti definisani svi neophodni radovi sa ciljem dobijanja upotrebne dozvole za rad postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda - naveo je Igor Golubović, predsednik opštine Pljevlja u odgovoru na odborničko pitanje. - Sve ukazuje na izrazito mešanje otpadnih komunalnih voda sa atmosferskim vodama, ulivnim vodama iz rečnih tokova u blizni kojih se nalaze kanalizacioni kolektori i ulivanja gubitaka iz distributivne vodovodne mreže u kanalizacionu mrežu - navodi Golubović.

Foto: M. D.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave