UPOZORENJE! VRANE NAPADAJU BEOGRAĐANE: Zabeleženo nekoliko napada

J.D.

01. 06. 2021. u 16:03

PRETHODNIH dana u našoj prestonici zabeleženo je nekoliko agresevnih napada vrana na sugrađane različitih uzrasta i to uglavnom u parkovima u Beogradu. Ljute "vrane" primetili su građani na Tašmajdanu, oko Vukovom spomenika u Pionirskom parku ali i na Miljakovcu.

УПОЗОРЕЊЕ! ВРАНЕ НАПАДАЈУ БЕОГРАЂАНЕ: Забележено неколико напада

Foto: Depositphotos

Iako su vesti o sve češćima napadima vrana izazvale paniku među ljudima, stručnjaci za ptice tvrde da nema potrebe za strahom. Objašnjavaju da do napada dolazi u naletu kada vrana u stvari pokušava da zaštiti mladunče koje je ispalo iz legla. Njihovo agresivnije ponašanje uglavnom je svake godine u istom periodu i prema rečima stručnjaka trajaće do kraja juna.

- Vrane koje napadaju su sive vrane, i ti napadi dolaze tek nakon što ona upozori prolaznike svojim zvukom i pojavom da se udalje od tog mesta jer je se tu nalazi njeno gnezdo sa mladuncima koje želi da zaštiti - objašnjavaju nadležni iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica. - Uglavnom su sklone da napadaju dok uče ptiće da lete, koji često ispadnu iz gnezda, koje uglavnom prave u parkovima na visokom drveću.

Ono što je karakteristično za vrane one u ovom slučaju ne uzimaju svoje mladunce i ne vraćaju ih u gnezdo, već nastavljaju da brinu o njemu na zemlji, dodaju stručnjaci za ptice. Apeluju na građane da obraćaju pažnju oko sebe jer se vrane gnezde i u drvoredima kao i u bulevarima i parkovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna