Mere popuštaju širom sveta: Koje međunarodne destinacije se otvaraju za turiste?

Tanjug

25. 06. 2020. u 21:04

Iako većina vlada i dalje savetuje da se ne ide na međunarodna putovanja koja nisu nužna, mnoge popularne destinacije počinju s ublažavanjem mera

Мере попуштају широм света: Које међународне дестинације се отварају за туристе?

AP Photo

Iako većina vlada i dalje savetuje da se ne ide na međunarodna putovanja koja nisu nužna, mnoge popularne destinacije počinju s ublažavanjem mera u borbi protiv kovid-19, kao i ograničenjima na granicama. CNN je izdvojio neke od njih.

Bali se nada da će početi da dočekuje turiste od oktobra, pod uslovom da stopa zaraze ostane niska.

Na Kipru žele da se njihova turistička industrija vrati na pravi put, pa zvaničnici nude da pokriju troškove svim putnicima koji budu pozitivni na kovid-19 dok su na odmoru u toj mediteranskoj ostrvskoj državi.

Međunarodni letovi će biti obnovljeni 9. juna, a kada se odredište ponovo otvori, samo posetiocima iz odabranih zemalja biće dozvoljen ulazak.


Egipat je najavio da će redovni međunarodni letovi biti dozvoljeni od 1. jula, dok će stranim turistima biti dozvoljen dolazak u odmarališta koja su najmanje pogođena pandemijom.

Francuska je bila najposećenija zemlja na svetu pre pandemije korona virusa. Iako vlada polako ukida neke mere, zvaničnici su jasno stavili do znanja da zemlja ne žuri da smanji međunarodna ograničenja za granice. Putnici koji uđu u zemlju, osim državljana EU ili putnika iz Velike Britanije, moraju u obavezan 14-dnevni karantin najmanje do 24. jula.

Iako su putovanja u Nemačku koja nisu neophodna trenutno zabranjena, zemlja je ukinula ograničenja za posetice iz EU 15. juna, prenosi CNN.

AP photo


Što se Grčke tiče, turistička sezona počela je 15. juna, kada su sezonski hoteli ponovo mogli da se otvaraju.

I Island je ponovo otvorio svoju granicu za turiste 15. juna, a putnici sada imaju mogućnost ili da se za 100 evra testiraju po dolasku ili da dostave dokaz o nedavnom testu sa negativnim rezultatom ili da pristanu na dvonedeljni karantin.

AP photo


U Italiji je putnicima iz EU, zajedno sa Velikom Britanijom i Andorom, Monakom, San Marinom i Vatikanom dozvoljen ulazak u zemlju bez karantina počev od 3. juna, što je vlada opisala kao "proračunat rizik".

Portparol turističke organizacije Maldiva potvrdio je da će ta destinacija biti otvorena za turiste svih nacionalnosti od jula, a premijer Malte Robert Abela nedavno je potvrdio da će ta zemlja 1. jula ponovo otvoriti svoje granice za posetioce iz najmanje 17 zemalja, ali Srbije za sada nema na tom spisku.

Španija, koja je u 2019. godini dočekala rekordnih 84 miliona posetilaca, pomerila je datum ponovnog otvaranja, dozvoljavajući putnicima iz EU da uđu, a da ne moraju da idu u karantin dve nedelje od 21. juna.

AP photo


Granice Tajlanda za sada su čvrsto zatvorene, dok turski ministar turizma Nuri Ersoj najavljuje da bi ta zemlja mogla prvo otvoriti granicu za kineske i južnokorejske državljane.

U Ujedinjenim arapskim emiratima zvaničnici tek treba da saopšte kada će se međunarodnim turistima omogućiti ulazak u zemlju.

Iako je Velika Britanija prethodno odustala od karantina za strane posetioce, putinici koji ulaze u zemlju iz inostranstva sada ponovo moraju da se samoizoluju na 14 dana, a u slučaju kršenja karantina plaćaju kaznu od oko 1000 evra, prenosi CNN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije