RUSKI turisti su lane u Srbiji ostvarili 58 odsto noćenja više nego prošle godine, čime su ostvarili svojevrstan rekord i zadržali mesto među najdražim gostima naše zemlje.

Prema podacima Narodne banke, ruski gosti su u našoj zemlji na provod, pored troška za avion i hotel, ostavili 24 miliona dolara. I naši turisti nisu ostali "dužni" Rusiji, kaže u razgovoru za "Novosti" Olga Jarilova, državni sekretar u Ministarstvu turizma Ruske Federacije. Više od 55.000 gostiju iz Srbije poseti Moskvu, Sankt Peterburg, ali i sve više Sibir. To je razlog zašto se sedam regiona iz Rusije predstavlja na Sajmu turizma.

* Koje su glavne teme ili pravci koje će Rusija doneti na turističku izložbu u Srbiji ove godine?

- Ove godine obeležavamo 75. godišnjicu Velike pobede ostvarene u Velikom otadžbinskom ratu. U skladu sa predsedničkim ukazom, 2020. godina je proglašena "Godinom sećanja i slave", pa su mnogi događaji posvećeni podvigu ruskog naroda u tim strašnim godinama za Evropu. Ruske regije tradicionalno predstavljaju kulturne i obrazovne rute u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ: SJAJNI SAJAMSKI POPUSTI: Iskoristite prednosti ranih uplata letovanja

* Da li se neki region predstavlja prvi put?

- Burjatija će biti predstavljena na izložbi prvi put. U ovoj republici postoji grad Kjahta, koji je u 18. veku osnovao diplomata srpskog porekla, Sava Vladislavič Raguzinski.

* Koliko srpskih turista poseti Rusiju tokom godine?

- Oko 55.000, 10 odsto više u poređenju s 2018. godinom. Aktivno radimo na tome da protok turista stalno raste.

* Šta se najviše dopada turistima iz Srbije?

- Tokom protekle dve godine naši regioni su predstavili veliki broj ponuda za srpske turiste: Šampionat u fudbalu, hodočasničke ture, kao i nekoliko novih destinacija. Na primer, "Carski put" objedinjuje regije - od Sankt Peterburga do Sibira. Ruta - "Rusija, rodno mesto svemira" okuplja gradove i muzeje vezane za razvoj svemirske industrije: Samaru i Kalugu.

* Kuda putuju srpski turisti, izuzev Moskve i Sankt Peterburga?

- Već su putovali u Sibir, posetili Republiku Komi, stigli do kosmonautičkih centara. Krstarenja Volgom su popularna. Mnogi vole hodočasničke ture po svetim mestima - Trojice-Sergijeva lavra i ostrvo Valaam i kulturna mesta na severu Rusije i Pskovska regija, gde su ne samo jedinstveni hramovi, već i drevne tvrđave, dvorci, ansambli i parkovi i Veliki Novgorod.

Olga Jarilova

OTADžBINSKI TURIZAM

* KOJE se rute pripremaju za 75. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu?

- Obuhvata spomenike i najbolje muzejske institucije - kaže Jarilova. - Među njima su "Put života" u Sankt Peterburgu i Lenjingradskoj oblasti, kao i "Staljingradska bitka" u Volgogradskoj oblasti. Za Dan pobede u Volgogradu se restaurira glavni spomenik posvećen Velikom otadžbinskom ratu - skulptura "Otadžbina-majka zove!" Muzej pobede u Moskvi postaće još moderniji, a u selu Prohorovka, Belgorodska oblast, biće otvoren novi muzej "Bitka za oružje Velike pobede".