Kruzeri uskoro kod Ramske tvrđave kod Velikog Gradišta

Novosti Online / D.N.

03. 02. 2020. u 20:42

Veliki turistički brodovi pristajaće na putu od Kostolca, gde se nalazi arheološki park Viminacijum, do tvrđave Golubački grad

Крузери ускоро код Рамске тврђаве код Великог Градишта

Foto: Turistička organizacija Veliko Gradište

VELIKO GRADIŠTE – Na obali Dunava kod sela Ram počela je izgradnja pristana za kruzere, što će doprineti povećanju turističkih poseta ovom srednjovekovnom utvrđenju. Radove na izgradnji pristana finansira opština Veliko Gradište, uz podršku Vlade Republike Srbije. Kruzeri će ovde moći da se zaustave na putu od Kostolca, gde se nalazi arheološki park Viminacijum, do tvrđave Golubački grad. Ramsku tvrđavu podigla je turska vojska 1483. godine, za vreme vladavine sultana Bajazita Drugog (1430-1512).


Zbog toga je Turska finansirala njenu obnovu, koja je završena prošle godine. Radovi su koštali 1,5 miliona evra i izvodili su se u pet faza, na površini od oko 1.500 kvadrata, od kojih 850 zauzima tvrđava sa pet kula.Obnova je obuhvatila tvrđavu, hamam i karavan-saraj, jedini sačuvani objekat tog tipa na području naše zemlje. Obavljena su i arheološka iskopavanja unutar i oko utvrđenja, gde su pronađene puške, delovi lakog naoružanja, alat i kineski porcelan i staklo. Ovi predmeti činiće izložbenu arheološku postavku, koja će biti izložena u zgradi nekadašnje škole, preko puta karavan-saraja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Joe

03.02.2020. 23:58

Rađaju tvrđavu nije podigla turska vojska.Ona je samo obnovila nekadašnju slovensku(srpsku) tvrđavuu koja se zvala Horam(hram),pa otuda ime Ram.Ovako ispada da je tvrđava zaostavština turske države a ona to nije.Postojala je i pre toga.

Thea

04.02.2020. 08:54

Turci su inače veoma poznati neimari, to što iskrivljujete istorijske ćinjenice vas čini vazalima i govori da ne volite ovu zemlju