SLAVU slavili, slavu ne zaboravili uvek se srećno nalazili - ovim rečima nazdravljaju strani turisti - "gosti" na srpskoj slavi koja se svake nedelje u 14 časova organizuje u Konaku kneginje Ljubice.

Program "Srpska slava" je počeo pre četiri meseca i stranim turistima se veoma dopada. Marko Panajotović, domaćin slave, dočekuje goste i objašnjava najvažnije elemente ovog starog srpskog običaja koji je od pre pet godina na Uneskovoj listi nematerijalne kulturne baštine.

- Prva slavska zdravica se nazdravlja zdravlju i blagostanju - kaže Marko. - Svaki dom slavi svoju slavu, a Konak kneginje Ljubice - Svetog Nikolu, krsnu slavu Obrenovića.

Slavski sto je smešten u salonu na spratu, a goste domaćica prvo posluži rakijom, žitom, čašom vina, pa krofnama. Program košta 600 dinara, a uz strance sedi kustos, koji prevodi na engleski i objašnjava sve postupke u običaju.

- Ovim programom smo uspeli da strancima objasnimo stari srpski običaj - kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda. - Turisti ne slušaju samo priču i ne gledaju predstavu, već učestvuju u slavi. Takođe, mogu da čuju vezu slave vinčanskom kulturom i našim prapradedama.

Pročitajte još: Slava nas okuplja pod kandilom i ikonom

Program "Srpska slava" je zanimljiv način upoznavanja kulture našeg naroda, a uskoro se ponovo vraća i "Kafa kod kneginje Ljubice". Muzej Vuka i Dositeja organizuje monodramu "Moj otac Vuk Karadžić", koju izvodi Ana Karadžić. Uskoro se bogatoj ponudi znamenitih žena Srbije "pridružuje" i Natalija Obrenović, koja će govoriti o svojoj sudbini u Domu Jevrema Grujića.


PRAVILA OBLAČENjA

TURISTI od domaćina mogu da čuju i da se na slavu ne dolazi praznih ruku, već se nose kafa, kolači, slatkiši, cveće za domaćicu. Postoje i pravila oblačenja, pa se kao ni na svadbu, nikada ne dolazi u beloj garderobi.