Grčki hotelijeri imaju milionske dugove i traže partnere koji će zameniti "Tomasa Kuka", ali to, po svemu sudeći, nisu naše agencije. Predstojeća sezona u Grčkoj proći će u borbi da se pokriju dugovi koje je ostavio "Tomas Kuk", a hoteli će pokušati da popune praznine koje je ovaj (bivši) gigant ostavio.


Propast najstarije britanske agencije ostavila je na Mediteranu pustoš za sobom, a Grčka je jedan od najvećih gubitnika. Mnogi su mislili da turiste narednog leta čekaju niže cene i veći popusti, ali to se neće dogoditi, jer se ova destinacija nije brzo prilagodila novoj situaciji. Naročito hoteli.


- Grčki hotelijeri su imali lošiju sezonu i zbog "bregzita", a traže i nove partnere da preuzmu "Kukove" kapacitete - kaže Aleksandar Seničić, direktor "Jute". - Grčki hotelijeri i dalje ne prepoznaju "ol inkluziv" i ne nude uslugu poput Turske. Pri tome, manjim turoperatorima ne žele da snize cene. Srpske agencije ne mogu da nadomeste ovu prazninu i dobiju popuste kakve su Britanci imali. Naime, naši turisti idu u Grčku 100 dana godišnje, dok u vansezoni ide malo ljudi i nemaju veliku zaradu. Ruski turisti, recimo, kreću čarter-letovima od Uskrsa do Svetog Dimitrija.


Seničić se upravo vratio iz Atine, gde je bio na najvećem sajmu turizma koji je posvećen direktnim B2B sastancima. On smatra da Srbija nema alternativu za grčke apartmane, gde ide 85 odsto naših turista, jer Crna Gora i Bugarska nemaju tolike kapacitete i tako dobro razvijen posao. I ove godine će, kao i prethodnih, naše agencije zakupiti oko 50.000 apartmana u Grčkoj. I tu se cene neće menjati.Seničić veruje da će pak grčki hotelijeri biti u najvećem problemu i da se na ostrvima treba nadati boljim cenama kod hotelijera koji nisu u dugovima.


Pročitajte još: Sledeće godine Grčka još skuplja?!


- Primer hotela "Prinses palas" na Skijatosu govori kako je grčkim hotelijerima - ističe Seničić. - Njima je "Kuk" ostavio milionske dugove, ko će ih pokriti? Kuk je punio hotel devet meseci godišnje, ko će ih zameniti? Naše agencije ovaj hotel prodaju brzo, jer ga naši turisti vole, ali tamo idu od juna do kraja avgusta. Njihovi radnici su primali platu devet meseci, a ako ne nađu "novog Kuka", primaće samo za tri.


SLABA VAJDA OD RUMUNA


Grci se godinama nadaju rumunskim turistima i rado flertuju sa njihovim agencijama, jer je reč o ogromnom tržištu. Međutim, rumunska obala na Crnom moru se neverovatno razvija, grade se putevi i hoteli, pa veliki broj Rumuna i dalje letuje u svojoj zemlji. Drugi pak vole turski "ol inkluziv", do kojeg mogu da stignu brže nego do Grčke.