Grad koji spaja tri religije

A. M.

06. 01. 2019. u 11:15

Град који спаја три религије

Depositphotos

U stari deo Jerusalima treba ući kroz Jafa kapiju, a valja odabrati pristojnu garderobu

GRAD koji je najviše uticao na istoriju čovečanstva nemoguće je videti za jedan dan, ali uz dobrog vodiča posetilac može, bar, da oseti duh ovog svetog mesta.

U stari deo Jerusalima treba ući kroz Jafa kapiju, a valja odabrati pristojnu garderobu. Stari grad ima četiri kvarta u kojem žive hrišćani, Jermeni, muslimani i Jevreji. Pošto je isprepleten uličicama mapa je od male koristi, pa je bolje napraviti dobar plan i spakovati flašicu vode.

9:00

Kedronska dolina deli Maslinovu goru od Jerusalima i na njoj se nalazi Getsimanski vrt u kojem je Isus uhvaćen posle Judine izdaje. Sa Maslinove gore se pruža prelep pogled na grad koji je posmatrao i Isus i plakao znajući da Jerusalimu predstoji razaranje. U blizini je nekoliko crkava, pa i ruska Marije Magdalene i Bogorodičinog groba.

11:00

Za kupovinu se preporučuje suk u muslimanskom kvartu jer su cene najpovoljnije i tu treba kupiti sveće i relikvije koje se unose u Hristov grob. Duž ovih uličica čine i štandovi sa tradicionalnom hranom.

12:00

Crkva Hristovog groba je cilj svih hodočasnika i turista, pa se treba “naoružati” strpljenjem za dugo čekanje u redu. U crkvi se nalaze stena Golgote i kamen miropomazanja na kojem je Hristovo telo položeno sa krsta.

15:00

Zapadni ili Zid plača je sveto mesto za Jevreje i treba poštovati osećanja hiljade ljudi koji se ovde neprestano mole. Odvojen je deo za muškarce od dela za žene.

16:00

Najsvetije mesto koje spaja sve religije je Kamen temeljac koji se nalazi ispod džamije Al Aksa, tačka iz koje je Bog stvorio Zemlju i gde su Adam, Noje, Avram i David prinosili žrtve, a car Solomon smestio Zavetni kovčeg.

17:00

Ukoliko ostane vremena može se posetiti Jad Vašem, muzej Holokausta ili Hram knjiga u kojem se čuvaju kumranski rukopisi, ali i otići do Jehuda pijace na kojoj se prodaju autentični suveniri i jevrejska hrana.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Coa

10.01.2019. 04:54

Gosp. Novinare, vidi se da ste "rasli" u SFRJ. Upotrebite molim Vas u tom kontekstu reč "Vera", ne religija. Pozdrav

verni čitalac Novosti

10.01.2019. 08:09

@Coa - Coa: Vera je i to, kad ja NE VERUJEM u Boga. To je moje verovanje, dakle moja VERA. Ali to nije religija. Gosp. Novinar je u pravu a ti ne.

Francesco

10.01.2019. 12:14

@Coa - Za vas tzv. vernike je samo pitanje vremena kada ćete sa "molim Vas" preći na lomaču. Sve kao šatro tolerancija, vole bližnje svoje, a ovamo jedva čekaju da se nekome n..... .....