GRAD koji je najviše uticao na istoriju čovečanstva nemoguće je videti za jedan dan, ali uz dobrog vodiča posetilac može, bar, da oseti duh ovog svetog mesta.

U stari deo Jerusalima treba ući kroz Jafa kapiju, a valja odabrati pristojnu garderobu. Stari grad ima četiri kvarta u kojem žive hrišćani, Jermeni, muslimani i Jevreji. Pošto je isprepleten uličicama mapa je od male koristi, pa je bolje napraviti dobar plan i spakovati flašicu vode.

9:00

Kedronska dolina deli Maslinovu goru od Jerusalima i na njoj se nalazi Getsimanski vrt u kojem je Isus uhvaćen posle Judine izdaje. Sa Maslinove gore se pruža prelep pogled na grad koji je posmatrao i Isus i plakao znajući da Jerusalimu predstoji razaranje. U blizini je nekoliko crkava, pa i ruska Marije Magdalene i Bogorodičinog groba.

11:00

Za kupovinu se preporučuje suk u muslimanskom kvartu jer su cene najpovoljnije i tu treba kupiti sveće i relikvije koje se unose u Hristov grob. Duž ovih uličica čine i štandovi sa tradicionalnom hranom.

12:00

Crkva Hristovog groba je cilj svih hodočasnika i turista, pa se treba “naoružati” strpljenjem za dugo čekanje u redu. U crkvi se nalaze stena Golgote i kamen miropomazanja na kojem je Hristovo telo položeno sa krsta.

15:00

Zapadni ili Zid plača je sveto mesto za Jevreje i treba poštovati osećanja hiljade ljudi koji se ovde neprestano mole. Odvojen je deo za muškarce od dela za žene.

16:00

Najsvetije mesto koje spaja sve religije je Kamen temeljac koji se nalazi ispod džamije Al Aksa, tačka iz koje je Bog stvorio Zemlju i gde su Adam, Noje, Avram i David prinosili žrtve, a car Solomon smestio Zavetni kovčeg.

17:00

Ukoliko ostane vremena može se posetiti Jad Vašem, muzej Holokausta ili Hram knjiga u kojem se čuvaju kumranski rukopisi, ali i otići do Jehuda pijace na kojoj se prodaju autentični suveniri i jevrejska hrana.