Miris i ukus pravog Mediterana

A. Mikata

14. 12. 2017. u 22:28

Мирис и укус правог Медитерана
Reporter "Novosti" na Sirosu, prestonici Kiklada. Ovo ostrvo sa peščanim plažama će sledećeg leta ugostiti i turiste iz Srbije

SIROS je po mnogima najlepše ostrvo Kiklada, koje će po svemu sudeći, već sledeće godine posetiti veliki broj turista iz Srbije. Naši reporteri su ove jeseni mogli da se uvere da je Siros kombinacija italijanskog šmeka, španske opuštenosti i svega najboljeg što Grčka može da ponudi.

Gotovo da ne postoji turista koji ne zine od čuda kada brod kojim putuje iz Pireja ka Mikonosu, pristane na Siros. Prestonica Kiklada je netaknuta Grčka i, svesni toga, na ostrvu nisu "primali" velike grupe turista. Dolazili su samo dobro obavešteni pojedinci. Prelepa arhitektura, najstarije pozorište u Grčkoj, najukusnija hrana, najslađi lokum, najlepša ikona El Greka, najsitniji pesak na plažama i fantastičan podvodni svet. Sve ovo čeka goste Sirosa.

- Naše ostrvo je ekonomski samodovoljno, priroda je očuvana, jedemo zdravu hranu, ne zaključavamo kuće, imamo sve i živimo veoma lepo - kaže Adonis Magangos, vlasnik agencije "Siros travel", i otkriva da su na ostrvu tek nedavno odlučili da prime nešto veći broj turista.

Arhitektura

BELA arhitektura Kiklada i vetrenjače mogu se videti i u Ano Sirosu, najstarijem delu grada u kojem živi 350 ljudi. Bele zidove presecaju šupljine poput noža nazvane "sardine", koje odbijaju svetlo i utišavaju glas, a alge među drvenim gredama su odličan izolator. Ćoškovi na raskrsnicama su "presečeni" da bi magarac sa teretom mogao da prođe.

"To što se dogodilo na Sirosu, nije se desilo ni na jednom drugom mestu, jer je ponovo rođena Grčka!" Ovim rečima je Elefterios Venizelos opisao ostrvo na kojem je 4.000 Grka, potomaka hrabrih mornara, veštih trgovaca i vrednih seljaka pobedilo Otomansku imperiju. Stanovnici prestonice sebe smatraju potomcima boga Hermesa po kojem je grad Hermopolis dobio i ime. Oni su, zapravo, svi izbeglice sakupljene sa raznih strana, od Konstantinopolja do Krita, i svako je sa sobom doneo najbolje što je imao. Tako je Crkva Uspenja Bogorodice, koju su gradile izbeglice od jarbola brodova, dobila El Grekovu ikonu iz 1566. godine, a Siros proizvodnju tekstila i čipke, brodogradnju i štampu.

Uticaj Venecije

Siros je i pod Turcima imao specijalan status, jer su bili pod zaštitom Venecije, čije se nasleđe može videti u elegantnoj arhitekturi, razvijenoj trgovini i prvom pozorištu slobodne Grčke, koje je kopija Skale. Lepi gradski Trg Minoli sa Gradskom kućom i okružen vilama za koje je umesto maltera korišćen prah od mramora, a ispod zemlje su sve povezane mrežom laguma.

- I podvodni svet je fantastičan, pa ronioci mogu da vide potonule brodove, ali i avione iz Prvog svetskog rata na dubini i od osam metara - ističe Maganos. - Od narednog leta primićemo i prve srpske turiste. Volimo da kažemo da je Siros posebno ostrvo za posebne goste.

Ovo je i jedino grčko ostrvo koje ima katoličku crkvu, ali je i glavna polazna tačka za Tinos - najveće pravoslavno svetilište. Ipak, najveća prednost Sirosa je upravo blizina Atine, ali i Mikonosa, do kojeg se stiže za pola sata vožnje feribotom "Blu star", a na kojem letovanje košta pravo bogatstvo.

Plaže

NAJLEPŠE plaže nalaze se na severnom delu ostrva, koje su od Hermopolisa udaljene desetak kilometara. Najzanimljiviji je zaliv Posejdonija, gde je mondenska plaža. Ležaljka i suncobran koštaju 10 evra, što je nekada i deseti deo cene na susednom Mikonosu. I taksi košta desetak evra, iako postoji i međugradski prevoz. Putem se prolazi pored sela Kini u kojem se proizvodi čuveni lokum od vode, šećera, kukuruznog brašna i esencije uza, ruže, jabuke...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije