Peloponez: Ovo je Sparta!

A. Krsmanović

utorak, 12. 04. 2016. u 11:00

Пелопонез: Ово је Спарта!

Nafplio

Poluostrvo na jugu Grčke, koje turisti iz Srbije tek treba da otkriju. Kada spojite mediteranski raj sa grčkom mitologijom, dobijate uzbudljivu letnju destinaciju

PELOPONEZ je ukusan, plav i uzbudljiv. Ovde rastu najukusnije kalamata maslinke, muskatno vino iz Patrasa je najslađe, maslinovo ulje najčistije, smokve najsočnije, a plaže su, kao gotovo i u celoj Grčkoj, kristalno čiste.

Reč je o poluostrvu, iako je zapravo ostrvo. I to ono na kojem su nastali neki od najpoznatijih grčkih mitova, ali i kapitel za stubove koji i danas krasi lepa zdanja. Herakle je ovde morao da obavi čak četiri teška zadatka, na Peloponezu je doneta odluka da treba krenuti na Troju, ali je i oslobođen prvi grčki grad od turskog ropstva...

Do Peloponeza se najlakše stiže iz Atine (udaljen je 80 kilometara), putem ka Lutrakiju, pa preko Korintskog kanala. Kanal je izgrađen 1893. godine, ručno, lopatama. Građen je jedanaest godina, jer je kompanija koja je započela posao bankrotirala. Mnogi grčki vladari su razmišljali kako da izbegnu obilaznicu oko Peloponeza, a prve konkretne radove je planirao još rimski car Julije Cezar. Kaligula je, zaista, i angažovao egipatske arhitekte koji su ga ubedili da odustane, jer je nivo vode u Korintskom zalivu viši od Saronskog, pa bi moglo da dođe do poplave...

Kanal je izgrađen čim se Grčka oslobodila otomanske vlasti. Otvaranju su pristutvovali kralj Jorgos, kao i Franc Jozef. Godišnje kroz kanal prođe 12.500 brodova (34 dnevno), a u planu je da se prokopa novi, širi, kako bi i tankeri mogli da prođu. Kanal je dugačak šest kilometara i širok 21 metar, a sa vrha se organizuju bandži-skokovi. Postoje dva mosta preko kojih ide i gradski prevoz od lepog grada Korinta do Lutrakija ili Atine.


Mikena

Peloponez ima lepu obalu, plodne doline i visoke planine. Poluostrvo čine četiri manja poluostrva: Mesenija, Mani, Epidaurus i Argolida.

Najzagonetnije arheološko nalazište Grčke udaljeno je samo 30 kilometara od grada Korinta. Mikena je poznata kao palata legendarnog kralja Agamemnona koji je poveo Grke u Trojanski rat. Homer je Mikenu opisao kao vladajući grad saveza prinčevskih zemalja, a dominaciju moćne Mikene potvrdili su bogati pronalasci prilikom iskopavanja. Zanimljivo je, međutim, da kraljevski grob i zlatna maska koje je otkrio arheolog Hajnrih Šliman, nisu pripadali Agamemnonu. Naime, arheolog bio je sklon da sve artefakte koje pronađe stavi u jedan grob i time pomeša nekoliko epoha.

Mikena

Najzanimljivija je glavna Lavlja kapija, ali i kupolasta Atrejeva riznica čiji otvor iznad vrata i danas zbunjuje turiste. Iz Mikene se pruža zagonetan pogled na ahajskog ratnika koji je stvorila sama priroda. Naime, kada se pogledaju susedne planine zaista se vidi silueta vojnika.

Epidaurus

Najzanimljivije arheološko nalazište Argolide je svetski poznati amfiteatar sa savršenom akustikom, čija tajna do danas nije otkrivena. "Nulta" tačka se nalazi u sredini pozornice, obeležena je belim okruglim kamenom, iz koje se do poslednjeg sedišta u poslednjem redu čuje najtiši šapat. Polikleitos mlađi je, definitivno, odlično obavio posao. Naučnici pokušavaju da otkriju tajnu akustike, a jedno od mogućeg rešenja je to što su sedišta u obliku ušne školjke

Amfiteatar je izgrađen u 4. veku pre naše ere i primao je 15.000 ljudi, a danas koristi za festival antičke drame, pozorišne predstave, klasična dela Aristofana, Sofokla, ali i Šekspira. Grčki amfiteatar se od rimskog razlikuje po obliku pozornice. Grčki je okrugli, a rimski polukružni.

Epidaurus

U starom Epidaurusu je rođen čuveni Eskulap (Asklepije) koji je bio Apolonov sin, a postao je bog lekara i lekarske veštine. Eskulap je izučio lekarsku veštinu, lečio je bolesne i pronašao lekove za mnoge bolesti koji i danas pomažu. Recimo, kao lek za bol u stomaku je čaj od nane. Eskulap je izlečio toliko ljudi da su zahvalni pacijenti pomagali da se podigne smeštaj za buduće pacijente. Lečilište je imalo 160 gostinjskih soba, a u okolini su postojali i mineralni izvori.

Nedaleko od Epidaurusa nalazi se Nafpliona, prelep gradić na obali Argolidskog zaliva sa 17.000 stanovnika i lukom koja je bila svedok brojnih ratova.

Ostaci stare Sparte

Nafplio postoji tri milenijuma, a na uzvišenju se nalazio hram Posejdonu koji je štitio grad. U vreme Vizantije ovde je živeo Leon Zguros, zet vizantijskog cara. Mistra u srcu Peloponeza je, uostalom, bila poslednje vizantijsko utočište. Nalazi se šest kilometara od Sparte, a na mestu prestonice srednjovekovne Moreje i danas se nalazi najbolje očuvana tvrđava Grčke koja je pod zaštitom UNESKO. U Mistri je krunisan poslednji vizantijski car Konstantin Dragaš. Čuveni bedem "heksamilion" (izgrađen 480. godine pre naše ere pred invaziju persijskog cara Kserksa) čuvao je oazu hrišćanstva sve do 1446. godine. Mistra je 1821. godine prva oslobođena od turske vlasti, što je još jedna potvrda hrabrosti potomaka Spartanaca.

Mistra


BITKA KOD TERMOPILA

NAJVEĆE iznenađenje za turiste je činjenica da se Sparta nije nalazila na obali. Sparta je prestonica Lakonije, čiji su stanovnici oduvek bili hrabri i vredni, ali ne preterano zaljubljeni u more. Naime, Spartanci su podigli bedem "heksamilion" kako bi se zaštitili od Persijanaca, ali je još Herodot upozoravao da nikakav zid nema smisla bez jake mornarice.

Zanimljivo je i da je istoričar Tukidid predvideo pre 2.500 godina da će u budućnosti od Sparte ostati malo šta što će podsećati na njenu nekadašnju veličinu. Grad koji je nekada bio centar Peloponeske lige i dom najvećih ratnika antičkog sveta, skoro da je nestao. Postoji lokalni muzej u kojem se čuva arhajska skulptura čuvenog Leonide, heroja bitke kod Termopila. Moderna Sparta je izuzetno lep grad.

Plaža Simos na ostrvu Elafonisos

PEŠČANE PLAŽE

VELIKI broj smeštaja i moderni putevi zadovoljavaju sve turističke prohteve na Peloponezu. Popularni hoteli za letovanje se nalaze na obali Ahaije, Mesinije i Ilije. Banjski centar i hotelski kompleks u Lutrakiu je čuven kao jedna odlična destinacija za odmaranje. Tradicionalni hoteli od kamena u istorijskim gradovima Mani, Monemvasia i Kalavrita su alterativne opcije ako želite planinski odmor.

Jedna od najlepših plaža je Simos. Nalazi se na malom ostrvu Elafonisos koje je na krajnjem jugu Peloponeza i pripada prefekturi Lakonija. Udaljeno je svega pet minuta trajektom. Voidokilija plaža se nalazi na zapadnoj strani Peloponeza, dakle u pitanju je Jonsko more. Plaža je u obliku grčkog slova omega, tako da je stenama zaštićena od talasa otvorenog mora. Plaža je peščana i iznad nje se nalazi Nestorova pećina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Manojlo

13.04.2016. 06:46

@јаоЈа - ..ipak Tunižani imaju najbolje maslinovo ulje koje koriste i Grci za poboljšanje kvaliteta svojih proizvoda kao dodatak.

цакали

13.04.2016. 23:53

@јаоЈа - научно је доказано да је маслиново уље са грчког острва Крита најквалитетније на свету.Свиђало се то коме или не.

hekata

13.04.2016. 07:07

@Irena - Pustara? Kakvi prazni, utupeli mozgovi od rijalitija i naseg ludila. U Grckoj nisam bila nikad na letovanju, ali sam obisla vecinu lokaliteta, pa i ove nabrojane. Osecaj prolaska kroz Lavlju kapiju ili improvizovana predstava u Epidaurusu je vanvremenski, sto ne bih rekla da se moze doziveti u letovalistima severne Grcke gde nasi Srbi idu. Grcka je mnogo vise od sjajnih plaza i ostrva. Grcka je kao putovanje vremeplovom. Grcka je jedan velikii muzej na otvorenom.