Venecija - čari šarmantne stare gospođe

Tatjana Loš

26. 05. 2014. u 14:40

Venecija - jedinstveni grad na vodi, nevesta mora i kraljica Jadrana. Izgrađena na 188 malih ostrva u laguni, najromantičnija je kota na svim turističkim mapama

Da kojim slučajem ne postoji, trebalo bi je stvoriti. Ovako se vekovima unazad govorilo za šarmantnu staru gospođu, nevestu mora i kraljicu Jadrana. NJena lepota odoleva zubu vremena, pa i činjenici da lagano tone. Venecija je, uprkos neprijatnom mirisu kanala, gustoj magli i vlagi, jednostavno jedinstvena, intrigantna, otmena i neizlečivo zavodljiva.

Izgrađena na 188 malih ostrva u laguni, koje razdvaja više od 170 kanala i spaja 350 mostova, najromantičnija je kota na svim turističkim mapama. Proglašen spomenikom svetske baštine UNESKO, ovaj grad na vodi, prvi koji je numerisao kuće u ulicama, smešten je u severoistočnoj Italiji i predstavlja upravno središte pokrajine Veneto i okruga Venecija. Važio je za prestonicu čuvene Mletačke republike, u čijem jezgru danas živi 60.000 stanovnika, dok se broj turista koji kroz njega svakodnevno "prodefiluju" teško može izračunati. Kroz njega su "protutnjale" mnoge procesije, inkvizicije, sveci i mučenici, prosjaci i skitnice... Grad koji umesto ulica ima kanale, a umesto automobila gondole i barke, vekovima je bilo žarište inspiracije mnogih slikara, pesnika, mislilaca... Tu je rođen poznati pustolov Đakomo Kazanova, slikari Vivarini, Ticijan, Belini, Kanaleto, notama su je "naslikali" Gabrijelini, Tartini, Galupi, a rečima Tomas Man i Alesandro Manzoni. Venecija, grad Marka Pola, je jedno vreme bilo mesto prebivališta i Lorda Bajrona i Volfganga Amadeusa Mocarta. Gete je govorio kako se ona ne može porediti ni sa jednim drugim gradom, a Čarls Dikens da stvarnost Venecije prevazilazi i maštu najburnijih snova.

KARNEVALSKE MASKE Venecija jednom godišnje postaje grad pod maskama. Krajem februara na ulicama, trgovima i u palatama se slavi "na sva zvona". Počinje karneval! Grad je puniji nego ikad, a maskiraju se svi - i meštani i turisti. Ovaj događaj prvi put se spominje u pisanim spomenicima 1094. godine. U srednjovekovnoj Veneciji, dužd je na glavnom trgu mačem odsecao glave svinjama, dok su građani jedni druge gađali jajima. Na paganski način se slavila smena zime i proleća. U 19. veku, kada su pali pod vlast Austrijanaca, Venecijancima nije bilo do slavlja. Karneval je ponovo oživeo tek 1979. godine, od kada se održava u kontinuitetu. Reke ljudi pod šarenim maskama slivaju se tih dana sa svih strana. Maske iz Kjubrikovog filma "Širom zatvorenih očiju" izrađene su uravo ovde.

Obilazak ovog čudesnog mesta obično počinje od Trga Svetog Marka. To je srce grada, smeštenog 50 metara iznad vode i izgrađenog na temeljima od drvenih balvana, koji su doneti iz dalmatinskih šuma.

Legenda kaže da se jevanđelisti Marku, dok je šetao ostrvima lagune, javio božji glasnik i rekao mu da će na tom mestu biti podignut lep i neobičan grad, koji će ga uzeti za svog zaštitnika. Tako se, navodno, i dogodilo.

Procenjuje se da se na Trgu Svetog Marka svakodnevno okupi oko 200.000 golubova, po kojima je Venecija i prepoznatljiva. Zato je nepisani imperativ da sa ovog putovanja ne smete da se vratite bez slike ptice koja vam jede iz ruke. A, ako želite da se slikate i kako ispijate čuveni kapućino iz tog kruga, imajte na umu da ovo zadovoljstvo košta 15 evra.

Na trgu se nalazi istoimena crkva, izgrađena početkom 9. veka. Mnogo puta je bila rušena, izgrađivana, nadograđivana, da bi današnji izgled dobila 1063. godine. Raskošnog dizajna, pozlaćenih vizantijskih mozaika, rađena je po uzoru na carigradsku Crkvu Svetih apostola, a Napoleon ju je, tako veličanstvenu, opisivao kao "salon Evrope". Preko puta nje se uzdiže renesansni toranj, sa čije platforme dve bronzane figure udarcem u zvono otkucavaju tačno vreme i prikazuju mesečeve mene i kretanje Sunca. Toranj sa zodijačkim znacima i satom koji arapskim brojkama pokazuje minute, a rimskim sate, izgradio je arhitekta kojem su navodno izvađene oči kako nikada ne bi ništo slično napravio.

Na tom potezu nalazi se i Duždeva palata, nekada sedište Mlečana i rezidencija dužda, a od 1923. godine muzej, ispred kojeg su uvek pozamašni redovi znatiželjnih posetilaca. Ako zavirite u deo iznad trga, naići ćete na Korer, Arheološki i muzej del Rizorđimento, koji je smešten u okviru Nove prokuratije. Na njega se nadovezuje trijumfalna kapija Tore del Orologio - "mamac" za poglede turista.

Glavna saobraćajnica i "arterija" Venecije je kanal Grande koji grad deli na dva dela. Da bi se prešlo s jedne strane na drugu, sagrađeni su mostovi, među kojima je najpoznatiji i najznačajniji - Rialto iz 16. veka. Nešto kasnije je izgrađen Most uzdaha, kako bi spojio Duždevu palatu sa novom zatvorskom zgradom. Tuda su posle izricanja presude prolazili zatvorenici, udišući poslednji put svež vazduh. Kažu da odatle niko nije uspeo da pobegne, osim čuvenog avanturiste i velikog ljubavnika Kazanove.

Nema tog stranca, a pogotovo turiste iz Srbije, koji neće potražiti crkvu Santa Maria della Salute, čiji je kamen temeljac postavljen 30-ih godina prošlog veka. Sećate li se kako je inspirisala našeg Lazu Kostića, pa je napisao najlepšu ljubavnu pesmu?! Divili su se njenom osmougaonom obliku sa grandioznim kupolama i značajnim umetničkim delima koje čuva i Petar Petrović NJegoš i Dositej Obradović. Do nje se može doći peške, ali i gradskom gondolom, koja putnike za tren oka preveze za euro.

A, kada smo već kod gondola, vreme je da se prisetimo istorije najpoznatijeg simbola Venecije. Nekada ih je bilo 15.000, a danas je u funkciji samo 425. Na skveru San Trovazo i dalje postoje radionice u kojima se pravi ova romantična barka, iako umetnost graditeljstva polako umire. Davnih dana, čuveni stolari s Dolomita spuštali su se na obalu mora, kako bi pravili gondole, sklapajući ih iz 280 delova. Farbali su ih u crno, jer su zapravo u prošlosti bile daleko neromantične - izrađivale su se da bi prevozile mrtvake. To će vam, ako odlučite da izdvojite 80 evra za 40 minuta vožnje, ispričati gondolijeri, čiji je zaštitnik Sveti Kristofer. Od njih ćete saznati i da se bave profesijom koja se prenosi s kolena na kolena, da je oblik barke preuzet od ribarskih čamaca s druge strane Jadrana, a da asimetrična konstrukcija trupa postoji zarad lakšeg manevrisanja po uskim kanalima. Dok vam gondolijer bude pevao na uvce, uživaćete u pogledima sa svih strana, a ako vožnju delite s onim s kojim biste voleli da ostarite, poljubite ga ispod Mosta uzdaha. Tako ćete, kaže legenda, zauvek ostati zajedno. Ako poželite da se venčate u najromantičnijem gradu, za tu čaroliju ćete morati da platite 1.600 evra, a vikendom - dvostruko više.

Posle vožnje gondolom, izaberite neki lep kafić u kojem ćete napraviti mali predah uz venecijanski špric. Ovaj osvežavajući, slatki i penušavi napitak jarko narandžaste boje predstavlja kombinaciju proseka, aperola i švepsa, a odlično ide u vrelim letnjim danima. Nemojte da propustite ni čuveni italijanski sladoled, ili još bolje karnevalske fritule - krofnice punjene kremom od vanile ili čokolade. A, uveče, pošto ste se dobro izmorili, nagradite sebe ukusnom picom, koja će vas "izazivati" iza svakog ćoška, raviolima sa orasima ili karpačom. Tako ćete Veneciju "okusiti" i spolja i iznutra.

MURANO I BURANO

Ako budete imali vremena, obavezno sedite u vaporeto (autobus na vodi) i obiđite dva odvojena ostrva koja predstavljaju pravu seosku idilu. Najpre se stiže u Murano, a potom u Burano. U prvoj luci možete da pohađate čas staklarstva i saznate kako se prave predmeti od čuvenog venecijanskog duvanog stakla. Burano je sav u živim bojama, miriše na najbolji rižoto i asocira na šipke koje pletilje boje duginim bojama. Tu žive ribari.

HRAMOVI UMETNOSTI

Na kanalu Grande nalaze se "poslastice" za ljubitelje umetnosti - galerija Akademije, crkva Santa Maria Gloriosa, crkva svetih Đovanija i Paola - venecijanski Panteon, Zlatna kuća - čiju je gradnju naručila čuvena venecijanska porodica Contarini, poznata po velikom broju mletačkih duždeva koje je dala. Palata Ka Rezoniko je barokno zdanje smešteno na desnoj obali kanala Grande, u kojoj se danas nalazi muzej Venecije iz 18. veka. Nemojte da propustite ni kolekciju Pegi Gugenhajm u Palati Venier dei Leoni, u kojoj su izložena najprestižnija dela moderne umetnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije