Dalibor Jevtić i Goran Rakić u poseti Visokim Dečanima: Sudske odluke se MORAJU poštovati (FOTO)

Novosti Online / D.Zečević

utorak, 07. 07. 2020. u 23:15

Далибор Јевтић и Горан Ракић у посети Високим Дечанима: Судске одлуке се МОРАЈУ поштовати (ФОТО)
Tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani predstavnici Srpske liste i ministri u kosovskoj Vladi, Goran Rakić i Dalibor Jevtić saopštili su da neće dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka
Tokom današnje posete manastiru Visoki Dečani predstavnici Srpske liste i ministri u kosovskoj Vladi, Goran Rakić i Dalibor Jevtić saopštili su da neće dozvoliti kršenje zakona i sudskih odluka odnosno da će se zalagati gde god bude bilo potrebno da se imovina manastira Visoki Dečani i cele Srpske pravoslavne crkve zaštiti.

- Svetinje su mesto sabiranja Srba i stub ostanka i opstanka srpskog naroda, upravo zato predstavnici Srspke liste neće pristati ni na kakve kompromise u njihovoj zaštiti- kazali su Rakić i Jevtić koji su prilikom susreta sa igumanom Savom Janjićem rekli da se samo jedinstvom može očuvati identitet Srba i stati na put nesporovođenju zakona koje vlada u slučaju manastira Visoki Dečani.


Predstavnici Srpske liste iz Dečana su pozvali predstavnike međunarodnih organizacija da odlučnije reaguju i spreče ovakvo ophođenje prema biseru kako srpske, tako i svetske kulturne baštine, koju posećuju turisti iz čitavog sveta.


Pročitajte još: Dalibor Jevtić: Želja za povratkom i dalje NE JENjAVA
Da je današnja poseta veoma značajna potvrdio je i otac Sava Janjić, naglasivši da je sloga Srba nešto što je u ovim trenucima najvažnije.Inače,Srpska listaje juna meseca osudila ceremoniju otvaranja puta koji se gradi u blizini zone manastira Visoki Dečani,dok je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić istakao da selektivno sprovođenje sudskih odluka i zakona ugrožava vladavinu prava.Maja meseca 2016. godine, nakon 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. godine o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje. Lokalne vlasti u Dečanima već četiri godine ne sprovode ovu odluku.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije